Narkobaron finansierte kapell

Et katolsk kapell i byen Tezontle, Mexico, har blitt bygget med finansiell støtte fra en kjent narkobaron. Heriberto "El Lazca" Lazcano, lederen av det beryktede kartellet Los Zetas, skal ha betalt for konstruksjonen av kapellet - som er dedikert til den ærverdige Johannes Paul II. En plakett inne i kapellet bærer også Lazcanos navn. Gjenglederen skal være etterlyst av både meksikansk og amerikansk politi.

En talsmann for erkebispedømmet Tulancingo presiserer overfor AP at kirkeledere ikke var klar over hvor pengene kom fra da kapellet ble bygget. Fr. Hugo Valdemar fra erkebispedømmet Mexico City tar sterk avstand fra hendelsen, og sier at gjengledere "søker en måte å kompensere på gjennom religion, ved å gjøre enkelte gode handlinger". Det lokale erkebispedømmet vil nå vurdere hvorvidt bruken av kapellet skal fortsette, og lover samtidig fullt samarbeid med den føderale etterforskningen av finansieringen.

Over 28 000 mennesker har blitt drept i gjengrelatert vold i Mexico siden desember 2006, og problemet ser bare ut til å øke. Den meksikanske biskopen og dominikaneren José Raúl Vera López - kjent for sitt arbeid for sosial rettferdighet og kampen mot de voldelige narkokartellene - er i disse dager i Norge for å motta Raftoprisen. Fredag holder han foredrag i Bergen med tittelen "Trading Human Rights for Security? The exploitation of migrants in Mexico's war on drugs".

Mass held in Mexico chapel built by drug lord (AP)

Speaking God's Language, With a Gangster Dialect (NYT)

Associated Press, Guardian, Wikipedia; Andreas Dingstad (4. november 2010)

av Webmaster publisert 04.11.2010, sist endret 19.01.2011 - 15:59