La Sagrada Familia er "et synlig tegn på en usynlig Gud"


Etter Benedikt XVIs pilegrimstur til Santiago de Compostela lørdag, hvor han ba om at den religiøse og sekulære verden må søke dialogens fremfor konfrontasjonens vei, og at må Europa vende seg mot sine kristne røtter, og ikke bare ivareta mennesket materielle behov, men også de moralske, sosiale og religiøse, var tiden inne for vigslingen av La Sagrada Familia søndag.

Over 100 000 mennesker - inkludert rundt 200 kyssende homofile som fikk stor pressedekning - tok imot paven da han ankom kirken.

For Benedikt var dette "et av de mest gledelige øyeblikk i sin tid som pave", i følge p. Federico Lombardi. I sin preken kalte Den hellige far La Sagrada Familia "et synlig tegn på en usynlig Gud" og "en fantastisk syntese av teknologi, kunst og tro". Samtidig fremhevet han det uoppløselige bånd mellom mann og kvinne, og at menneskets verdighet må beskyttes og promoteres både ved juridiske og sosiale tiltak.

Benedikt fulgte også opp lørdagens advarsel mot en konfrontasjon mellom det sekulære og religiøse tankesett, og sa at "Gud er ikke menneskets antagonist (motstander) eller en fiende av dets frihet". En av vår tids største oppgaver som kristne er derfor "å vise alle at Gud er fredens - ikke voldens, frihetens - ikke tvangens, harmoniens - ikke splidens Gud".

Med dette retter paven igjen altså fokuset ikke bare mot vertslandet på sine utenlandsreiser - men mot hele det europeiske kontinent.

Hele gårsdagens messe kan ses i tre deler på spanske RTVE.

Les mer:

Alle taler og prekener (Vatican.va)

The "extraordinary" church of Gaudí - Interview With the Chief Architect of Barcelona's Holy Family (Zenit)

"Europe, Be Not Afraid!" (Sandro Magister/Chiesa)

Vatican.va, Zenit, Chiesa, Sky News, Andreas Dingstad; mt (8. november 2010)

av Webmaster publisert 08.11.2010, sist endret 19.01.2011 - 15:59