Kampen om Kirken

Katolsk kirke i Yunnan-provinsen i Kina.

 Se også:

Forholdet mellom Kina og Vatikanet har i dag blitt ytterligere forverret etter at kinesiske myndigheter har deportert flere vatikanlojale biskoper til Beijing i forbindelse med møtet i "Forsamlingen av kinesiske katolikkers representanter".

I følge nyhetsbyrået AsiaNews har flere vatikanlojale biskoper blitt tvangsdeportert til hovedstaden, for å sikre deres deltagelse i "Forsamlingen av kinesiske katolikkers representanter" som starter i dag. Pave Benedikt har tidligere erklært forsamlingen som uforenlig med katolsk lære.

Møtet omgis av hemmelighold, og det er ikke mulig for journalister eller andre å få innsyn i fremdriften. På dagsorden står valg til to sentrale verv: ny formann til "Den kinesiske katolske patriotiske forening", samt president til det kinesiske bisperådet. Begge disse størrelsene står i direkte opposisjon til Roma, da de søker en separat kirke løsrevet fra enheten med paven. Møtet er blitt utsatt i over fire år siden mange biskoper - i tråd med Romas instrukser - har nektet å delta. I den nordøstlige provinsen Hebei skal det endog ha kommet til konfrontasjoner mellom troende og politi da katolikker forsøkte å stoppe arrestasjonen av biskop Feng Xinmao. Xinmao skal nå befinne seg i Beijing.

Striden mellom partene går helt tilbake til 1951, da kommunistmyndighetene tvang landets katolikker til å bryte med Vatikanet. På tross av at katolsk trosutøvelse kun tillates i den statlig kontrollerte kirken, tilhører flere millioner kinesere den vatikanlojale undergrunnskirken. Den nåværende spente situasjonen står i kontrast til de senere års fremskritt i relasjonene. I 2010 har åtte biskoper blitt utnevnt med både Vatikanets og kinesiske myndigheters tillatelse. Men den ulovlige bispevielsen av fr. Joseph Guo Jincai i november - den første på fem år - har nå utløst en ny krise mellom Den hellige stol og folkerepublikken Kina.

AsiaNews og Associated press har mer. Se også en grundig analyse av pavens brev til Kina.

KI - Katolsk Informasjonstjeneste (Oslo); Andreas Dingstad (7. desember 2010)

av Webmaster publisert 07.12.2010, sist endret 19.01.2011 - 15:59