Delte ut alternativ fredspris; strammer grepet mot vatikanlojale katolikker

Fra tirsdagens åpning av kongressen. Hjelpebiskop av bispedømmet Shanghai, Joseph Xing Wenzhi, nummer to fra høyre. (Foto:UCANews)

Til tross for at Norge og Den hellige stols veier sjelden krysses i utenrikspolitikken, så står nå begge overfor kinesiske myndigheters vrede. Sett med norske øyne dreier det seg selvsagt om morgendagens fredsprisutdeling til den kinesiske menneskerettighetsaktivisten Liu Xiaobo. Fra Vatikanets ståsted fortsetter striden rundt ulovlige bispevielser og kirkemøtet i Beijing.

Som et motsvar til Nobels Fredspris har Kina lansert en alternativ fredspris - Konfuciusprisen - og gitt den til tidligere leder av Taiwans nasjonalistparti, Lien Chan. Taiwaneren nektet imidlertid å motta prisen, og komiteen - som insisterer på at Konfucius-prisen er uavhengig samt mer betydningsfull enn Nobels - endte under gårsdagens utdeling opp med å presentere en seks år gammel jente til å motta prisen på vegne av Chan.

Episoden kan vel neppe sies å ha skapt mer internasjonal "goodwill" rundt Kinas håndtering av Den norske Nobelkomités beslutning.

Nye ledere og en savnet biskop

På den kirkepolitiske arena fortsetter derimot folkerepublikken å ha stålkontroll. AP meldte sent i går kveld at "Forsamlingen av kinesiske katolikkers representanter" torsdag valgte nye ledere. Flere biskoper lojale mot Vatikanet har blitt tvunget til å delta.

Biskop Fang Xingyao er valgt til formann i den statlige kontrollerte "Kinesiske katolske patriotiske forening", og biskop Ma Yinglin som president til det kinesiske bisperådet. Biskop Yinglin ble ordinert i 2006 i den sørlige byen Kunming. Hans tette bånd til den statskontrollerte kirken gjorde at Vatikanet ikke anerkjente utnevnelsen. Biskop Xingyao på sin side er i full kommunion med Den hellige stol, men i sitt brev til landets katolikker i 2007 presiserte Benedikt XVI at vervet er uforenlig med kirkelig doktrine.

I følge UCANews var det 314 representanter på kongressen: 45 biskoper, 158 prester, 23 nonner og 87 legmenn - alle stemmeberettigede.

Mens dissidenten Liu Xiaobo vil glimre med sitt fravær under morgendagens seremoni i Oslo, er biskop Joseph Li Liangui av Cangzhou fortsatt savnet. Biskopen ble sist sett den 20. november da han mot sin vilje deltok på den ulovlige bispevielsen av fr. Joseph Guo Jincai - kilden til oppblussingen av konflikten. Ingen vet hvor Li nå befinner seg, og representanter fra bispedømmet skal ha vært inne til avhør.

Vatikanet har ennå ikke kommentert resultatene fra kongressen. Spørsmålet nå er om kinesiske myndigheter vil fortsette med selvutnevnte biskoper, og med dette ytterligere eskalere situasjonen. Mange av landets bispedømmer står vakante, mens flere besittes av svært gamle biskoper. I Beijing har man med andre ord nok å henge fingrene i om dagen - og en oppmykning av religions- og pressefriheten ser ikke ut til å toppe agendaen.

KI - Katolsk Informasjonstjeneste (Oslo); Andreas Dingstad (9. desember 2010)

av Webmaster publisert 09.12.2010, sist endret 19.01.2011 - 15:59