Den mest miljøvennlige staten i verden

Foto: Jeremy Levine Design / Flickr

Vatikanet er nå verdens mest miljøvennlige stat skriver L'Osservatore Romano. To år etter at solcelleinstallasjoner ble montert på to ulike steder i Vatikanet, drives nå Paul VIs audienshall av ren solenergi. Dette har blitt mulig etter at to tyske energiselskaper donerte 1,6 millioner dollar (9,6 millioner kroner) til innkjøp og installasjon av 2400 fotovoltaiske paneler. Det var kardinal Giovanni Lajolo, president for Vatikanstatens Governatorato, som presenterte resultatene i forbindelse med den nye boken "Energi fra solen i Vatikanet".

I følge kardinal Lajolo har Vatikanet "skapt en liten rekord i produksjon av solenergikraft per innbygger: 200 watt på toppytelse...per innbygger, sammenlignet med 80 i Tyskland - som er verdensledende på dette feltet". Til sammenligning produserer Italia kun fire watt per innbygger. Den miljøvennlige teknologien i audienshallen vil i følge beregninger spare Vatikanet for utgifter tilsvarende 80 tonn olje i året, samt kutte CO2-utslipp med 225 tonn.

Wikileaks

Ferske avsløringer fra Wikileaks viser også at Vatikanet var en aktiv lobbyist for klimaavtalen i København, som til slutt endte opp som en ikke-bindende avtale om utslippskutt. Kilder i Roma sier forøvrig at rundt 850 av de rundt 250 000 lekkede diplomatiske dokumentene omhandler Vatikanet og temaer som menneskerettigheter, religionsfrihet og sikkerhetssamarbeid. Kontroversielle avsløringer ventes dog ikke, og L'Osservatore Romano har presisert at offentliggjøringen ikke vil påvirke det diplomatiske samarbeid mellom USA og Den hellige stol.

I mens snakker man i Roma også om muligheten for at den ikoniske "popemobilen" byttes ut med et el-drevet kjøretøy. Pave Benedikts miljøtiltak har fått italienske medier til å gi han kallenavnet "Den grønne pave", etter at han onsdag holdt det som har blitt kalt "den første økologiske generalaudiens i Vatikanet".

KI - Katolsk Informasjonstjeneste (Oslo); Andreas Dingstad (10. desember 2010)

av Webmaster publisert 10.12.2010, sist endret 19.01.2011 - 15:59