Kristen advokat valgt til det tyrkiske parlament

Et drøyt år etter det brutale drapet på biskop Luigi Padovese har tyrkiske kristne nå fått et løft, etter at den kristne advokaten Erol Dora er blitt valgt til det tyrkiske parlamentet. Kristne i området håper at valget kan være en kilde til økt toleranse i det muslimske landet med rundt 35 000 katolikker.

- Valget av Erol Dora er virkelig et godt tegn for landet. Som advokat er Dora kjent for å ofte forsvare kristne i rettssaker, og er samtidig et referansepunkt i forsvaret av deres rettigheter. Det finnes andre kristne i ulike byråd, men en kristen i nasjonalforsamlingen har ikke vært tilfelle på flere tiår, sier fr. Lorenzo Pieretto OP fra det apostolisk vikariat i Istanbul til Fides.

Les også: - Biskop Padovese ble drept av religiøse fanatikere og ultranasjonalister

Ett av de mest presserende spørsmål for Den katolske kirke i Tyrkia er manglende juridisk anerkjennelse, da myndighetene kun gir dette til fire trossamfunn: sunni-islam, den gresk-ortodokse kirke, den armenske apostoliske kirke og jødedom. Andre trossamfunn, som den katolske og protestantiske, tolereres allikevel i praksis, dog med sterke restriksjoner.

Det tyrkiske regjeringspartiet AKP vant søndagens valg og står nå overfor oppgaven med å formulere en ny grunnlov - et ledd i prosessen med å tilpasse Tyrkia til EU-krav om økt demokrati og pluralisme.

- Dersom Tyrkia blir EU-medlem - et prosjekt som sterkt støttes av den nåværende regjering - må det også etterkomme krav om anerkjennelse av kirker som ideelle organisasjoner, som en juridisk entitet, sier fr. Pieretto.

Tyrkia er samtidig nødt til "å utvide religionsfrihetens konsept, som ikke kan fortsette med kun å gjelde fri religionsutøvelse", sier italieneren, som avslutter med å påpeke at kristne i Tyrkia ett år etter drapet på biskop Padovese lever i håpet om at "den tragiske hendelsen vil bære åndelig og praktisk frukt vedrørende respekt og aktelse mellom troende av ulike religioner".