Belgisk politi raidet tre bispedømmekontorer

Belgisk politi raidet mandag tre bispedømmekontorer i jakten på dokumenter som kan gi fellende bevis for at kirkelige ledere unnlot å følge opp seksuelle misbruksanklager.

Aksjonene mot bispedømmekontorene i Mechelen, Hasselt og Antwerpen er et ledd i en toårig etterforskning – kalt "Operasjon Kalk" – av kirkelige overordnedes behandling av misbrukssanklager. Bakgrunnen for gårsdagens aksjon skal være opplysninger fra over 200 vitneavhør, og 87 ulike sivile erstatningskrav rettet mot kirken, skriver NYT.

LES OGSÅ: Kaos etter politirazzia; leder for Kirkens undersøkelseskommisjon går av i protest

Boret hull i gravkamre. "Operasjon Kalk" skapte stor furore i juni 2010 da politiet uanmeldt raidet erkebispegården i Mechelen-Brusse. Etter å ha mottatt anonyme tips gikk etterforskerne til det drastiske skritt å bore hull i gravkamrene til kardinalene Jozef-Ernest Van Roey og Leon-Joseph Suenens i katedralen i Mechelen, på jakt etter hemmelige dokumenter. Det ble forøvrig ikke gjort funn i krypten.

Lederen av kirkens arbeidsgruppe for behandling av misbrukssaker – Peter Adriaenssens – gikk da av i protest mot politiets fremgangsmåte, og uttrykte bekymring for misbruksofrenes anonymitet og personvern.

Erkebiskop Andre-Joseph Leonard av Mechelen-Brussel fordømte også politiets metoder, og beskrev de som tatt rett ut av kriminalromaner som Da Vinci-koden. Politiet leverte senere tilbake de beslaglagte dokumentene.

Razziaen mandag skal derimot ha foregått i mer ordnede former, og kirkelige ansatte skal ha samarbeidet fullt og helt med etterforskerne. Dokumentene som ble beslaglagt dreier seg i all hovedsak om saker fra 60– og 70–tallet.

AP melder tirsdag at etterforskere også er i gang med å ransake bispedømmekontoret i Brugge.