Tysk nazioffer helligkåres av den russisk-ortodokse kirke

München, 25.1.2012 (KI/KAP) - Alexander Schmorell (1917-43), medgrunnlegger av den tyske antinazistiske motstandsbevegelsen Weiße Rose («Hvite rose»), blir helligkåret av den russisk-ortodokse kirke den 4. og 5. februar i München, opplyser det russisk-ortodokse bispedømmet Orenburg.

Schmorell ble født i Orenburg i 1917, men hans familie utvandret allerede i 1921 til München. Orenburg ligger i provinsen (oblast) Orenburg i det føderale distriktet Privolzjskij (Volga) i Russland, ikke langt fra grensen til Kasakhstan.

Schmorell spilte en nøkkelrolle i aksjonene mot nazistene. Sommeren 1942 begynte han og Hans Scholl i fire flygeblad å oppfordre befolkningen til passiv motstand mot naziregimet. To nye flygeblad fulgte i samarbeid med professor Kurt Huber, Willi Graf, Christoph Probst og Sophie Scholl i januar og februar 1943. I en alder av 25 år ble Schmorell dømt til døden for høyforræderi, og den 13. juli 1943 ble han henrettet i Stadelheim i München.

Schmorells martyrium ble allerede i 2008 anerkjent av den russisk-ortodokse kirke. Ved feiringen i München vil det delta metropolitter, erkebiskoper og biskoper i den russisk-ortodokse kirke fra Tyskland, Russland, USA og Ukraina.

Kathpress / Katolsk Informasjonstjeneste (Oslo) (o:pe)