Fastebudskap 2012 fra biskop Berislav Grgić

Kjære brødre og søstre!

vapen-800x1000.pngI sitt budskap til Verdens fredsdag 1. januar 2011 (som jeg siterte i mitt hyrdebrev for fasten 2011) sa pave Benedikt XVI: "For tiden er kristne den religiøse gruppe som lider mest under forfølgelse grunnet sin tro. Mange kristne erfarer daglig krenkelser og ofte lever de i frykt fordi de søker sannheten og tror på Jesus Kristus..."

I år siterer jeg norske media, NRK og TV2.

1)   "Kristne nigerianere ble første juledag (2011) rammet av i alt fem bombeangrep. Minst 35 mennesker er drept og mange flere såret. Det første og blodigste angrepet fant sted ved den katolske kirken St. Theresa i forstaden Madela like utenfor hovedstaden Abuja, der minst 30 mennesker ble drept..."

2)  "Minst 16 mennesker er drept i et angrep mot sørgende kristne nord i Nigeria. Slektninger og venner av en mann som var blitt drept kvelden før i et angrep mot et hotell i Mubi, hadde fredag samlet seg i rådhuset i byen for å sørge, melder nigeriansk TV. Midt under sørgeseremonien tvang væpnede menn seg inn og skjøt og drepte minst 16 personer..." 

"Hvem kan redde oss fra bombeangrepene og væpnede menn?" roper våre søstre og brødre i mange muslimske land. De lider og blir massakrert fordi de tror på Jesus Kristus. 

Jeg ønsker at vi i denne fastetiden ber for dem, at vi har dem i våre tanker og i våre hjerter. Vi kan ikke redde dem, men vi kan lide med dem, og vi ønsker og håper at også de skal få leve i rettferd og varig fred. Mens vi ber for dem, må vi huske Jesu ord: " Vær ikke redde for dem som dreper kroppen, men ikke kan drepe sjelen. Frykt heller ham som kan ødelegge både sjel og kropp i helvete" (Matt 10,28). 

Men jeg ønsker også at de virkelige makthavere stopper disse massakrene, at den vestlige verden med våre politikere gjør noe mer for å beskytte dem. Fanatisme, fundamentalisme og handlinger som står i motsetning til menneskelig verdighet, kan aldri bli rettferdiggjort.

Jeg ønsker oss alle en rolig fastetid og at vi står djevelen og hans engler imot, faste i troen. Vend om og tro på evangeliet!

Tromsø, 11. februar 2012

+ Berislav Grgić
biskop-prelat av Tromsø

Dette hyrdebrev skal leses ved alle messer søndag 26. februar 2012 (første søndag i fasten) eller deretter.