Oslo katolske bispedømme inngår historisk samvittighetsforlik

– Lytt til statens røst i dag

Oslo katolske bispedømme har inngått et historisk samvittighetsforlik med den norske stat. Forliket – som innebærer at katolikker kaster samvittigheten på historiens skraphaug – er et resultat av flere måneders hemmelige forhandlinger mellom partene.

Det var biskop Bernt Eidsvig Can.Reg. av Oslo som tok initiativet til forliket, etter at Helsedepartementet i oktober 2011 vedtok at fastleger ikke lenger kan reservere seg mot henvisning til abort og kunstig befruktning.

Debatten om samvittighetsfritak for katolske fastleger er imidlertid kun ett av mange eksempler i historien hvor individets samvittighet har kræsjet med statens. Dette ønsker biskop Eidsvig nå å gjøre noe med.

– Vi kan ikke komme i den situasjon at katolikkers samvittighet står i veien for statens interesser, uttaler biskop Eidsvig til katolsk.no.

– Vi har alt for lenge vært et rusk i statens velsmurte maskineri. Hvorfor må vi katolikker alltid være så vrange? Det er på høy tid at vi øver oss i å vende det døve øret til. Jeg oppfordrer derfor de troende til å forherde sine hjerter gjennom daglig ignorering av samvittighetens klamme røst. Jeg spør meg selv: Skal vi styre vår samvittighet, eller skal samvittigheten styre oss? Samvittigheten kan ikke lenger være vår høyeste personlige autoritet - i vår tid er det utilstedelig. Det mennesker av i dag trenger, er en bærekraftig samvittighetsforvaltning. Det er god katolsk lære at samvittigheten behøver opplysning. Departementale rundskriv, som det vi nettopp har mottatt, må være lys for vår samvittighets fot, så den ikke løper løpsk.

Antifonium ConscientialisNy antifon

Som en hjelp til den nye samvittighetsformasjonen, har Liturgikommisjonen blant annet utarbeidet en ny antifon - Antifonium Conscientiali. Nytt fullstendig officium vurderes.

Planlegger vaksinering

ZamVex™Helsedepartementet og bispedømmet har i samarbeid kommet frem til en en rekke konkrete planer for reorientering av katolikkers samvittighet. 

Ett av initiativene er lanseringen av det reseptfrie medikamentet HeartLess™ Forte, som skal inntas ved akutte samvittighetskvaler.

Mennesker som har samvittighetskvaler utover spredte og akutte plager, kan bruke døgnplasteret NoRegret™. Slik kan man på blå resept sove godt om natten tross en gnagende samvittighet. 

Som et ledd i Nasjonal beredskapsplan mot overhengende fare for uatorisert samvittighet, har staten også gått til innkjøp av vaksinen ZamVex™. Denne kan brukes for å unngå pandemisk samvittighetsspredning når befolkningen måtte stå overfor særlig krevende valgsituasjoner. For å være på den sikre siden, har staten bestilt ti doser per innbygger. Legemiddelfirmaet WackoSickMinds har i testperioden ment å observere økt dødelighet blant hardt samvittighetsinfiserte kristne, men en anonym kilde i departementet understreker at det selvsagt ikke er mulig å reservere seg mot å skrive ut vaksinen.

Se en plansje med godkjente legemidler.

Kardinal Scrupoli
Kardinal Scrupoli, her fotografert foran sin enkle 5,5 l. 518-hesters Mercedes CLS63 AMG Biturbo, og sin moped, en 162 hesters Ducati Diavel – brukt på dager med ekstra mye trafikk i Roma.
(Klikk på bildet for stor versjon)

Roma bifaller

Kardinal Max Scrupoli fra Vatikanets statssekretariat slet selv lenge med samvittighetsproblemer grunnet sitt valg av miljøbelastende transportmidler. Gjennom kontakter i Norge fikk den blide kardinalen være blant de første til å teste prøveversjonen av HeartLess™ Forte. Det skal ha gjort susen.

– Stata locuta est, causa finita est, avslutter en lettet kardinal Scrupoli.

av Webmaster publisert 01.04.2012, sist endret 02.04.2012 - 01:32