Italiensk kardinal utnevnt til "Rettferdige blant nasjonene"


"Rettferdige blant nasjonene":
Kardinal Costa skal i
 perioder skjult jødiske flyktninger også
i egen bispegård.

Yad Vashem, minnemuseet for Holocaust-ofre i Israel, har utnevnt en italiensk kardinal til "Rettferdige blant nasjonene", en utmerkelse gitt til den som med fare for eget liv beskyttet jøder under Den annen verdenskrig. Dette melder nyhetsbyrået Ansa.

Kardinal Elia Dalla Costa, erkebiskop av Firenze fra 1931 til sin død i 1961, får æren for å ha reddet hundrevis av mennesker fra nazistenes forfølgelser. Kardinalen skal ifølge Yad Vashem vært sentral i et hemmelig jødisk-kristent nettverk som under krigen skjulte jøder i klostre og kirker i Firenze-området.

LES OGSÅ: Priser Vatikanets innsats for jøder under Den annen verdenskrig

Dalla Costas saligkåringsprosess ble igangsatt i 1981, 20 år etter hans død.

Totalt har prisen "Rettferdige blant nasjonene" blitt utdelt til rundt 24 000 enkeltpersoner, inkludert 45 nordmenn.