Amper stemning i det franske parlamentet om likekjønnet ekteskap

En debatt i det franske parlamentet om innføringen av likekjønnet ekteskap ble i forrige uke stanset da en representant anklagde støttespillerne for å "myrde barn". Uttalelsen førte til høylytte protester og sesjonen måtte avlyses.

Demo i Paris
Demonstranter på Champs Elysees roper slagord mor lovforslaget.
Foto: Reuters

Dette melder CWN, som siterer nyhetsbyrået ANSA.

Etter at ro og orden ble gjenopprettet, unnskyldte Philippe Cochet fra senter-høyre partiet UPM sine uttalelser, men insisterte på at ekteskapsloven er "en skandale" som vil skade små barn.

Den brede folkelige koalisjonen mot likekjønnet ekteskap, Manif Pour Tous, har arrangert en rekke massedemonstrasjoner over hele landet, senest søndag. Over en million mennesker deltok i den største markeringen i Paris i januar. Tirsdag, på avstemningens siste dag, planlegges en siste demonstrasjon utenfor parlamentet.

Meningsmålinger viser et knapt flertall for likekjønnet ekteskap, mens folkemeningen om et paralellt lovforslag om homofil adopsjon er delt på midten.

Den ampre stemningen reflekteres nå dessverre også i gatene. Onsdag kom det til sammenstøt mellom demonstranter og politiet i etterkant av en demonstrasjon mot lovforslaget. Denne videoen (fra 4.00) viser en katolsk prest som blir angrepet og anholdt av opprørspoliti da han forsøker å skjerme en demonstrant mot politiet, og nylig ble en nattklubb for homofile angrepet i byen Lille.

Motstandere av lovforslaget, inkludert kardinal André Vingt-Trois av Paris, har hevdet at president Francois Hollande har nørt opp under motsetningene ved å tvinge igjennom loven, på tross av stor motstand.