Pavene Johannes XXIII og Johannes Paul II helligkåres

nullnullVatikanet, 5.7.2013 (Kathpress/VIS/KI) – Fredag den 5. juli 2013 mottok pave Frans Helligkårings-kongregasjonens prefekt, kardinal Angelo Amato SDB, i en privat audiens. Under audiensen ga paven kongregasjonen autorisasjon til å promulgere i alt tolv dekreter.

Et dekret anerkjenner et mirakel på forbønn av en salig, noe som åpner veien for hans snarlige helligkåring. Det gjelder:

 • Den salige Johannes Paul II (Karl Józef Wojtyla), pave (1978-2005); født den 18. mai 1920 i Wadowice i Polen, død den 2. april 2005 i Vatikanet.

To dekreter anerkjenner mirakler på forbønn av to ærverdige, noe som åpner veien for deres snarlige saligkåring. Det gjelder:

 • Den ærverdige Alvaro del Portillo y Diez de Sollano Opus Dei, titularbiskop av Vita, prelat av personalprelaturet Santa Cruz y Opus Dei og etterfølger av grunnleggeren, den hellige Josemaría Escrivá de Balaguer y Albás (1902-75); født den 11. mars 1914 i Madrid i Spania, død den 23. mars 1994 i Roma.
 • Den ærverdige Maria Josefa Alhama Valera (ordensnavn Speranza av Jesus), grunnlegger av kongregasjonene «Tjenerinner av Den nådefulle kjærlighet» (Esclavas del Amor Misericordioso – EAM) og «Sønner av Den nådefulle kjærlighet» (Congregatio Filiorum Amoris misericordis – FAM); født den 29. september 1893 i Santomera i Spania, død den 8. februar 1983 i Collavalenza i Italia.

Fire dekreter anerkjenner martyriet til i alt 42 personer som er drept «av hat til troen» (in odium fidei) under Den spanske borgerkrig (1936-39), og som dermed inkluderes i den store gruppen som skal saligkåres den 13. oktober 2013 i Tarragona i Spania. Dermed blir det totale antallet i denne gruppen 522. Fra før har pavene Johannes Paul II (1978-2005) og Benedikt XVI (2005-13) siden 1987 saligkåret 978 martyrer fra Den spanske borgerkrig. De to største gruppene så langt var 233 martyrer den 11. mars 2001 og 498 den 28. oktober 2007.

 • Guds tjener Josef Guardiet y Pujol, sekularprest; født den 21. juni 1879 i Manlleu i Catalonia i Spania, drept av hat til troen den 3. august 1936 i Spania.
 • 24 Guds tjenere, Mauritius Íñiguez de Heredia OH og 23 ledsagere fra den hellige Johannes av Guds hospitalsorden (Ordo Hospitalarius Sancti Joannis de Deo – OH), drept av hat til troen mellom 1936 og 1937 i Spania.
 • 14 Guds tjenere, Fortunatus Velasco Tobar CM og 13 ledsagere fra kongregasjonen Lasaristene, også kalt vincentianere (Congregatio Missionis – CM), drept av hat til troen mellom 1934 og 1936 i Spania.
 • 3 Guds tjenerinner, Juliana González Trujillano (ordensnavn Maria Assunta) og 2 ledsagere, ordenssøstre i kongregasjonen «Fransiskanske misjonssøstre av Den guddommelige Hyrdes Mor» (Franciscanas Misioneras de la Madre del Divino Pastor – FMMDP), drept av hat til troen i 1936 i Spania.

I tillegg har fem personer fått sine heroiske dyder anerkjent og dermed fått tittelen Venerabilis («Ærverdige»), noe som betyr at bare et mirakel på deres forbønn gjenstår før de kan saligkåres:

 • Guds tjener Nikolas D’Onofrio, kleriker i ordenen kamillianerne eller «Regelbundne klerikere til tjeneste for de syke» (Ordo Clericorum Regularium Ministrantium Infirmis – MI), født den 24. mars 1943 i Villamagna i Italia, død den 12. juni 1964 i Roma.
 • Guds tjener Johannes Fromental Cayroche (ordensnavn Bernhard Filip), legbror i kongregasjonen «Brødre av Kristne skoler» (Institutum Fratrum Scolarum Christianorum – FSC), som i USA er kjent som Kristne brødre og i resten av verden som De la Salle-brødrene, grunnlegger av De la Salle-søstrene (Hermanas Guadalupanas de La Salle – HGS), født den 27. juni 1895 i Chauvets-Servières i Frankrike, død den 5. desember 1978 i Mexico By.
 • Guds tjenerinne Maria Isabella Picão Caldeira Carneiro (ordensnavn Maria Isabella av Den helligste Treenighet), grunnlegger av kongregasjonen «Konsepsjonistsøstre i de fattiges tjeneste» (Irmãs Concepcionistas ao Serviço dos Pobres – CSP), født den 1. februar 1889 i Monte do Torrão i Portugal, død den 3. juli 1962 i Lisboa i Portugal.
 • Guds tjenerinne Maria Carmen Rendiles Martínez, grunnlegger av kongregasjonen «Jesu tjenerinner», kalt «Jesu tjenerinner av Venezuela» (Siervas de Jesús de Venezuela – SdJ), født den 11. august 1903 i Caracas i Venezuela, død den 9. mai 1977 samme sted.
 • Guds tjener Josef Lazzati, konsekrert legmann, født den 22. juni 1909 i Milano i Italia, død den 18. mai 1986 samme sted.

Paven har også approbert det positive votumet fra den ordinære sesjonen av kardinaler og biskoper vedrørende helligkåringen av den salige pave Johannes XXIII (Angelo Giuseppe Roncalli). Det betyr at Johannes XXIII helligkåres uten at det er godkjent et nytt mirakel, noe som er uvanlig, men ikke i strid med reglene. Paven har bestemt at han vil innkalle et konsistorium også vedrørende helligkåringen av den salige pave Johannes Paul II (Karl Józef Wojtyla). Dette konsistoriet vil holdes til høsten, muligens i september. Det er ennå ikke klart om de to helligkåringene vil foretas samlet eller i to forskjellige seremonier.

Kathpress / Vatican Information Service / Zenit / Katolsk Informasjonstjeneste (Oslo) (pe)