Pave Frans helligkåret fire ordenssøstre

 

 

nullRoma, 17.5.2015 (KI/KAP) – Søndag den 17. mai 2015 helligkåret pave Frans fire salige ordenssøstre på Petersplassen i Vatikanet i Roma. De nye hellige er: Maria Baouardy OCD (1846-78) (palestinsk), Maria Alfonsina Sultanah Danil Ghattas RS (1843-1927) (palestinsk), Johanna Emilie de Villeneuve CIC (1811-54) (fransk) og Maria Kristina Brando SVEGS (1856-1906) (italiensk).

Helligkåringen førte lederne for Kirken i Det hellige land og selvstyreregjeringen i Ramallah til Roma. Den palestinske presidenten Mahmoud Abbas, som selv er muslim, startet sitt besøk på fredag og ble mottatt av den italienske presidenten Sergio Mattarella, statsminister Matteo Renzi og utenriksminister Paolo Gentiloni. På lørdag ble han mottatt i audiens av pave Frans. Paven ga onsdag en politisk «gave» til palestinerne i form av en prinsippavtale hvor «en palestinsk stat» nevnes eksplisitt, til israelernes store ergrelse. Til selve helligkåringen ventes 1 500 kristne fra Det hellige land til Roma, med den latinske patriark Fouad Twal av Jerusalem i spissen.

Av de to nye palestinske hellige står Mor Maria Alfonsina for et aktivt pastoralt liv med den kongregasjonen hun grunnla, Rosenkranssøstrene. De er aktive i alle sogn i alle landene i regionen, til og med i Gulf-statene har søstrene skoler med 2 000 til 3 000 unge jenter som elever. Mor Mariam Baouardy står foret kontemplativt, åndelig liv. Hun grunnla karmelittklosteret i Betlehem, men også klostre i Haifa, Nasaret og Jerusalem var inspirert av henne.

Et annet aspekt ved helligkåringen er betoningen av kvinnene i Kirken, for alle de fire nye helgenene er kvinner. I tillegg til de to palestinske søstrene helligkåret paven også to ordenssøstre fra henholdsvis Frankrike og Italia: Jeanne Emilie de Villeneuve og Adelaide Brando (Maria Kristina). I februar besluttet de mer enn 200 kardinalene som var samlet til konsistorium i Vatikanet, at de fire skulle helligkåres og at det skulle skje den 17. mai 2015.

Kathpress / Katolsk Informasjonstjeneste (Oslo) (pe)