Syriske flyktninger takker pave Frans – tror de drømmer

Etter knapt 48 timer i Roma er ordet «drøm» det som oftest kommer over leppene til de seks voksne flyktningene som pave Frans tok med seg til Italia fra en flyktningeleir i Hellas.

De seks flyktningene, som ønsker å bli omtalt ved fornavn – Hasan og Nour, Ramy og Suhila, Osama og Wafa – hadde (den 18.4) sammen med sine seks barn brukt mer enn tre timer med papirarbeid hos de italienske immigrasjonsmyndighetene, og med å bli registrert for italiensk undervisning.

Bortsett fra det, gikk deres to første dager i Roma med til å gi intervjuer og svare på telefoner fra venner og slektninger som hadde sett dem på tv idet de gikk ombord i pavens fly den 16. april. Alle tre familiene har opplevd å få hjemmene bombet i Syria, og i overlessede gummibåter kom de til Hellas via Tyrkia for noen måneder siden.

Å få komme til Italia etter å ha bli valgt ut blant tusener andre flyktninger, kjennes ut som en «drøm», sa Wafa. Å være i Roma og ikke i en flyktningeleir på den greske øya Lesbos, «er en stor drøm», sa Hasan.

Osama drømmer om fred i hjemlandet. «Vi ønsker fred i Syria, slik at vi kan reise hjem», fortalte han til journalistene på utsiden av språk- og kulturskolen som er drevet av det katolske fellesskapet Sant’ Edigio.

Etter avtale med italienske myndigheter, og i fellesskap med føderasjonen for evangeliske kirker i Italia, har det Roma-baserte legfellesskapet fungert som en «humanitær korridor» for sårbare syriske flyktninger – for eldre, for familier med syke barn og for kvinner som reiser alene med barna sine. Vatikanet ba Sant’ Egidio om hjelp med å sjekke ut flyktninger i Hellas og velge familier som var i stand til å få de nødvendige papirene fra både greske og italienske myndigheter i tide til pavens flyavgang.

Daniela Pompei er koordinator for Sant’ Egidios program for innvandrere og flyktninger. Hun fortalte at de greske myndighetene insisterte på at de bare skulle velge flyktninger som kom til Hellas før den 20. mars, da avtalen mellom EU og Tyrkia trådte i kraft. Som følge av denne avtalen, må nyankomne søke asyl, og returnere til Tyrkia dersom søknaden blir avslått.

Det var opprinnelig to kristne familier på listen over de som skulle bli med pavens fly, men disse hadde ankommet fra Tyrkia etter den 20. mars, sa hun.

Da pave Frans ble spurt om hans gest kanskje var for liten til å ha noen betydning, sa paven til journalistene som var med på flyet til Roma, at mange også sa til Mor Teresa av Calcutta at det hun gjorde var ubetydelig, fordi verdens nød er så uendelig stor.

«Og da svarte hun: ‘Det er en dråpe i havet, men på grunn av den dråpen vil havet aldri bli det samme igjen’», sa paven. «Jeg vil si det samme. Det er en liten gest. Men vi må alle, menn og kvinner, ta initiativ til slike små gester for å rekke ut en hånd til mennesker i nød.»

Osama sa at han fikk beskjed klokka ti om formiddagen den 15. april om at han og kona og barna Omar (6) og Masa (8) skulle fly til Roma sammen med pave Frans neste dag. Hasan sa at han var i dagligvarebutikken da han fikk telefonen. Da han ble spurt hva han syntes om at overhodet for Den katolske kirke sponset tre muslimske familier, sa Osama: «Fred har ingen religion. Når alt kommer til alt, er vi alle mennesker.»

Kilde: CNS | Oversatt av Ingvild Røsok for Katolsk Informasjonstjeneste

 

 

 

 

av Adm — publisert 19.04.2016, sist endret 19.04.2016 - 21:33