Ny generalabbedisse for Birgittasøstrene


Roma, 28.10.2016 (Radio Vaticana) – Birgittasøstrene av den hellige Maria Elisabeth Hesselblads ordensgren har nettopp avsluttet sitt generalkapittel i Farfa i det nordre Lazio i Midt-Italia, hvor sr. Fabia Kattakayam ble valgt til ordenens femte generalabbedisse som Mor Fabia. Hun etterfølger Mor Tekla Famiglietti, som trådte tilbake av aldersgrunner. Vatikanradioen sier at hun fyller åtti år senere i år, men de fleste kildene sier at hun ble født i 1938. Mor Tekla har styrt ordenen i 37 år fra 1979, fra 1981 som valgt generalabbedisse av ordenens generalkapittel.

Mor Fabia er 52 år gammel og har de siste seks årene vært priorinne ved Birgittaklosteret i Napoli. Hun ble født i Iritty i distriktet Kannur i Kerala i det sørvestre India, men hun har arbeidet i Italia de siste tretti årene. Til generalvikar (generalabbedissens stedfortreder) valgte kapitlet sr. Hilaria fra klostret i Maribo i Danmark. Mor Hilaria kommer fra Mexico og har vært i Norden i ti år.

I løpet av Mor Teklas 37 år i spissen for ordene har antallet klostre blitt mer enn fordoblet, og antallet søstre har økt påtakelig. I dag har denne birgittinske ordensgrenen over 600 søstre, som er aktive i 55 klostre i nitten land på fire kontinenter. I India er det 21 Birgittaklostre spredt i ulike stater i India. Kerala har fem klostre i Pariyaram, Kozhikode, Kalamassery, Thiruvanathapuram og Neyyattinkara. Ordenens offisielle navn er Vår Frelsers Orden (Ordo Sanctissimi Salvatoris – OSsS).

Den første generalabbedissen var Mor Elisabeth Hesselblad (1870-1957), som ble etterfulgt av sin nære medarbeider helt fra ordenens grunnleggelse, den engelske Guds tjenerinne Mor Riccarda Beauchamp Hambrough (1887-1966), som var generalabbedisse fra 1958 til 1964. Den tredje generalabbedissen var den sveitsiske Mor Hilaria Laubenberger (1916-85), som ledet ordenen fra 1964 til 1979. Deretter overtok Mor Tekla. Abbedissene har altså kommet fra Sverige, England, Sveits, Italia og nå India.

Vatikanradioen / mattersindia.com / Katolsk Informasjonstjeneste (Oslo) (pe)