Tsjekkia: Kardinal Miloslav Vlk (84) død

Praha, 18.3.2017 (KI/KAP) - Kardinal Miloslav Vlk, erkebiskop emeritus av Praha, døde lørdag den 18. mars, 84 år gammel. Han døde av lungekreft med metastaser i skjelettet. Vlk tilhørte de pregende skikkelsene i Kirken i Sentral- og Øst-Europa etter kommunismens fall i 1989. Han arbeidet lenge for å få tilbake kirkelig eiendom som kommunistene hadde ekspropriert, og han vek ikke tilbake for rettsprosesser mot staten. En seksten år lang tautrekking om eiendomsretten til katedralen St Vitus i Praha (Veitsdom) endte med at høyesterett ga den til staten og ikke til Kirken

«Jeg har kjempet under kommunismen og jeg har kjempet under demokratiet. Dessverre i begge tilfeller uten stor suksess», lyder kardinalens bitre regnskap. «Menneskene har fortsatt kommunismen i hodet og hjertet uten å vite det. Mange politikere marsjerer muntert videre på gammelt vis», klaget han.

Vlks alvorlige sykdom ble diagnostisert i begynnelsen av året. Under en cellegiftkur forverret hans tilstand seg gjennom blødninger i Tolvfingertarmen. Pave Frans ringte ham fra Vatikanet med ønsker om god bedring, noe som ifølge hans egne ord ga kardinalen nytt livsmot.

Miloslav Vlk ble født den 17. mai 1932 i Líšnice i det sørlige Bøhmen, og han bestemte seg tidlig for å bli prest. Etter Andre verdenskrig oppløste de tsjekkoslovakiske kommunistene imidlertid samtlige seminarer, og biskopene frarådet studier ved et «statsseminar». Så Vlk arbeidet i en fabrikk og avtjente sin militærtjeneste. Deretter tillot staten ham å komme inn på en høyskole, hvor han studerte arkivvitenskap og ble til slutt direktør for Regions- og Statsarkivet i České Budějovice (ty: Budweis). I 1964 påbegynte han sitt teologistudium i Litoměřice etter rådslagning med sin internerte biskop, og i juni 1968 ble han presteviet.

Deretter virket p. Vlk i sjelesorgen. I 1978 ila myndighetene ham yrkesforbud. I denne perioden livnærte han seg gjennom leilighetsarbeid og arbeidet blant annet som vinduspusser, mens han i hemmelighet virket som sjelesørger i undergrunnen. Først i 1986 fikk han tilbake den statlige tillatelsen til å kunne arbeide som prest.

Etter den såkalte Fløyelsrevolusjonen i 1989 ble Vlk i 1990 utnevnt av den hellige pave Johannes Paul II (1978-2005) til biskop av České Budějovice. Et år senere utnevnte paven ham til ny erkebiskop av Praha og tsjekkoslovakisk primas (tsjekkisk fra 1993) (1991-2010) etter kardinal František Tomášek (1977-91; d. 1992). I 1994 ble han kreert til kardinal. Fra 1993 til 2000 var Vlk president i den tsjekkiske bispekonferansen. Fra 1993 til 2001 var han også president for Rådet av europeiske bispekonferanser.

Kardinal Vlk var i atten år (1994-2012) moderator for Focolarebevegelsens bispevenner, og i den forbindelse var han en støttespiller for Georg Müller.

Etter kardinal Vlks død teller kardinalkollegiet nå 224 medlemmer, hvorav 117 er under åtti år og kan stemme ved et pavevalg.

Kathpress / Katolsk Informasjonstjeneste (Oslo) (pe)