Biskopen til Halsnøy

 

Biskop Bernt Eidsvig reiser den 6. august på besøk til Halsnøy kloster i Sunnhordland. Det er første gang siden reformasjonen at en katolsk biskop besøker det tidligere augustineranlegget mellom Haugesund og Bergen.

Initiativet til besøket er tatt av Sunnhordland museum, Sunnhordland-prost Svein Arne Theodorsen og ordføreren i Kvinnherad, Peder Sjo Slettebø, som selv er katolikk.

Unik historie

Bakgrunnen for besøket er de lokale kreftenes ønske om å løfte frem Halsnøy klosters unike historie, både som middelalderruin og som et sentralt katolsk kloster i pilegrimsleden på vei mot Nidaros.

– At den katolske biskopen nå returnerer til Halsnøy i offisielt ærend er stort for alle historieinteresserte, sier direktør ved Sunnhordland museum Håvard Tvedte til Stord24.

Biskop Eidsvig reiser til Halsnøy sammen med riksantikvar Jørn Holme. Søndag den 6. august inviteres det bredt til økumenisk gudstjeneste i Eid kirke, der forøvrig ordfører Slettebø skal spille orgel. Dagen etter, den 7. august, arrangeres en større konferanse med riksantikvaren hvor man drøfter videre tiltak med tanke på å gjøre klosteret mere kjent.

Historisk

Ordfører Slettebø sier til Stord24 at bispebesøket er ekstra spennende ettersom biskop Eidsvig tilhører den samme munkeordenen som i sin tid var på Halsnøy, augustinerne.

– Dette er en historisk begivenhet. Jeg tror ikke det har vært noen biskop siden reformasjonen for 500 år siden. Jeg synes det er veldig interessant å bygge en bro mellom fortiden og nåtiden, sier Slettebø.

Halsnøy kloster ble bygget på 1100-tallet og ligger på Halsnøya i Kvinnherad kommune. Det var et av 27 middelalderklostre i Norge og ett av fem tilknyttet Augustinerordenen. Det var et viktig senter både religiøst og kulturelt og var som stor landeier et av de rikeste klostrene i Norge. Klosterruinene ble i 1956 kjøpt av Sunnhordland Folkemuseum. Sammen med Selje kloster i Nordfjord og Hovedøya kloster i Oslofjorden, er Halsnøy kloster spesielt ved at det er det ytre anlegget, og ikke den sentrale klosterfirkanten, som er bevart.

 

Hør program på NRK P 2 om Halsnøy kloster her (Museum – et program om norsk historie, lørdag 5.3 2014 kl 16.03)