Utstilling i Warszawa

Czytaj po polsku

Utstilling av Warzawa.JPG

Onsdag 21. juni åpner utstillingen «To katedraler, to nasjoner» i Warszawa.

"To katedraler, to nasjoner" presenterer historiene til St. Johannes døperens katedral i Warszawa og Nidarosdomen i Trondheim på bakgrunn av de viktigste hendelsene i polsk og norsk historie.

Samarbeid

Den vises i Erkebispedømmemuseet i Warszawa og åpnes av erkebiskopen av Warszawa, kardinal Kazimierz Nycz og Norges ambassadør til Polen, Karsten Klepsvik.

Utstillingen er kommet i stand gjennom et samarbeid mellom Erkebispedømmemuseet i Warszawa og Nidaros Domkirkes Restaureringsarbeider. Den er tidligere vist i Trondheim.

Symbolikk

Utstillingen viser til begge bygningers historiske symbolikk, som assosieres med de viktigste hendelsene i Polens og Norges historie: kroninger, grunnlover, motstand mot okkupasjonen under andre verdenskrig.

Under Warszawa-oppstanden i 1944 var St. Johannes døperens katedral, som er en av de eldste kirkene i Warszawa, åstedet for harde kamper mellom opprørerne og de tyske styrkene. Etter oppstandens nederlag ødela de tyske soldatene en stor del av katedralens gjenværende ruiner, kun fragmenter av ytterveggene og noen deler av interiøret sto igjen.

Gjenfødelse

Etter krigen ble fasaden rekonstruert slik den så ut på 1400-tallet. Gjenoppbyggingen av katedralen og Gamlebyen i Warszawa ble et symbol på gjenfødelsen av den polske nasjonen etter krigen. Gjenoppbyggingen av katedralen viste seg også å være viktig for å etablere et fristed hvor polakkene kunne samle seg og diskutere under kommunismen. En person som er uløselig knyttet til katedralen, er primas i Den katolske kirken i Polen, kardinal Stefan Wyszynski.

Nidarosdomen ble reist i det 12-og 1300 århundre. I 1531 ble den ødelagt av brann, den sterkest berørte delen var hovedskipet. Før restaureringen begynte kom reformasjon til Norge og landet ble til ett kongerike med Danmark. I løpet av de neste 350 år ble det gjennomført bare mindre reparasjoner, og påfølgende branner førte til ytterligere skader.

Kroningskirke

Etter at Norge ble selvstendig i 1814, har Nidarosdomen blitt brukt som kroningskirke. I 1869 ble det satt i gang et stort prosjekt for gjenoppbyggingen av katedralen. Nidarosdomen assosieres også med biskop Arne Fjellbu, kjent for sin bestemte holdning mot okkupasjonen og fascismen under den andre verdenskrig.

«To katedraler, to nasjoner» inneholder også interessant fotografi- og filmmateriale, blant annet klipp fra filmene Warszawa 1935 og Warszawa 1945, samt historiske dokumenter, inkludert faksimile av den polske konstitusjonen av 3. mai.