Presterekord i Skottland

Ordinasjon av prester når gamle høyder.

Tolv menn ordineres til prester i Skottland i år, så mange har ikke vært ordinert på 20 år, ifølge CNA/EWTN News.

Bønn for kall

– Å få oppleve det største antall ordinasjoner på over to tiår, er jo svært gode nyheter, sier John Keenan, biskop av Paisley til nyhetsbyrået. Han takker alle som trofast har bedt for kall og som nå har gleden av å se Gud svare på deres bønner.

Prester i Skottland.jpgSiden 1997, da tolv menn ble ordinert til prester, har Skottland gjennomsnittlig hatt fem ordinasjoner i året. I 2008 var det ingen ordinasjoner. Bare for få år  siden, ble det slått alarm over prestemangelen. Skottland har omtrent samme innbyggertall som Norge, rundt 5,4 millioner.

Nytenkning

Biskop Keenan leder «Priests for Scotland», det nasjonale kallskontoret til Den katolske kirke i landet. Han forteller til avisen Scottish Catholic Observer at det synes å være en økning i antall menn som nå tar kontakt med kallsansvarlige i de ulike kirkedistriktene.

Biskopens forklaring på økningen i antall unge menn som føler seg kallet til tjeneste, er i første omgang jevnlige bønn for kall.  Han roser også kallsansvarlige i Kirken for nytenkning. De har vært flinke til å skape nye strukturer, komme med nye ideer og bruke både sosiale medier og uformelle sammenkomster i arbeidet med å identifisere dem som har et gryende kall. 

Flere kvinner

Kirken i Skottland opplever også en tilstrømning av kvinner med interesse for både religiøst liv og sosialt arbeid for nødlidende og dem som har falt utenfor samfunnet. Biskop Keenan mener Skottland nå trenger åndelige ledere, fremfor politiske ledere.

– Vi trenger å bli ledet ut av et kulturelt forfallsklima som er kommet så langt at de politiske løsningene synes utilstrekkelige, sier Keenan til Scottish Catholic Observer.  Fire menn er blitt ordinert i Skottland de siste to ukene. Av de tolv som ordineres i år, er fem for bispedømmet Motherwell, en for erkebispedømmet Glasgow, en for bispedømmet Paisley, to for Aberdeen, to for ordinariatet Vår Frue av Walsingham og en for Det Salesianske religiøse institutt.