900-års markering for St. Magnus

Biskopene på Orknøyene juli 2017.jpg

ST MAGNUS: Biskop Bernt Eidsvig (nr. tre fra v.) deltok i markeringen av St. Magnus på Orknøyene. Her er britiske og nordiske erkebiskoper og biskoper samlet utenfor St. Magnus katedralen i Kirkwall etter messen.

Sist helg, mens vi her i Norge feiret Olav den Hellige, ble en annen norsk helgen, Den hellige Magnus Orknøyjarl, feiret på Orknøyene like utenfor Skottland.

Feiringen var i forbindelse med 900-års markeringen for St. Magnus' død på Orknøyene. Det var planlagt en unik pilegrimstur til øyene av det lokale regionrådet Orkney Islands Council og den Skotske bispekonferansen. Arrangementet varte fra 28 – 30 juli. Programmet bestod av foredrag om St. Magnus på fredag, pilegrimstur til Egilsay og Birsay lørdag, og høydepunktet, messen som ble feiret i St. Magnus katedralen i Kirkwall, søndag ettermiddag.

«Største sammenkomst av biskoper for å hedre Orknøyenes helgen», skriver BBC News på deres nettside. Totalt var det 3 erkebiskoper og 9 biskoper som feiret messe i St. Magnus katedralen i Kirkwall. Det er trolig den største forsamling av erkebiskoper og biskoper i Orknøyenes historie, skriver BBC News videre. Biskop Bernt I. Eidsvig var en av de deltagende biskopene. 

Liste over deltagende erkebiskoper og biskoper:

 • Biskop Hugh Gilbert av Aberdeen (som Orknøyene tilhører)
 • Erkebiskop Philip Tartaglia av Glasgow.
 • Erkebiskop Leo Cushley av Edinburgh.
 • Biskop Joe Toal av Motherwell.
 • Biskop Stephen Robson av Dunkeld.
 • Biskop John Keenan av Paisley.
 • Biskop Brian McGee av Argyll and the Isles.
 • Biskop William Nolan av Galloway.
 • Erkebiskop emeritus Mario Conti av Glasgow.
 • Biskop Bernt I Eidsvig av Oslo.
 • Biskop Czeslaw Kuzon av København.
 • Hjelpebiskop Nicholas Hudson i Westminster i London

St. Magnus var jarl på Orknøyene fra 1105, og styrte de sammen med sin fetter Håkon. Magnus kom til Orknøyene først senere for å kreve sin farsarv. Håkon ville først ikke dele makten, men gikk tilslutt med på det etter press fra venner. Når vennskapet var bevart, var alt godt. Men det tok ikke lang tid før Håkons sjalusi og hans støttespillere brøt freden. Magnus hadde pådratt seg en del uvenner blant storbøndene på grunn av sitt kristne syn. Håkon derimot var mer for tradisjonelle verdier på den tiden. Det brøt ut i borgerkrig. Det hele endte med at Håkon beordret drapet på Magnus. Magnus døde den 16. april 1115. Les mer om Den hellige Magnus Orknøyjarl.

Hugh Gilbert OSB biskop av Aberdeen bispedømme reflekterer over begivenhetene sist helg:

«Hele pilegrimsreisen har vært velsignet. Været har vært i harmoni med den, og deltagernes hjerter har blitt oppløftet. Etter fredagens foredrag om St. Magnus og lørdagens pilegrimstur til Egilsay og Birsay, var høydepunktet søndagens messe i katedralen i Kirkwall. Denne fikk vi holde med velvillig tillatelse fra Orknøyenes råd, kirkerådet og St. Magnuskatedralens menighet. Begivenheten var historisk. Det deltok biskoper fra Skottland, Danmark, Norge og England. Det er første gang en slik samling med biskoper har funnet sted på Orknøyene. Katedralen var fullpakket med lordløytnanten, representanter for rådet og flere kristne trossamfunn, i tillegg til pilegrimer og andre besøkende. Musikken, ordene og bevegelsen i liturgien samvirket med Kirkwall-katedralens normanniske omgivelser til å løfte stemningen, og påminne om hvordan St. Magnus edelt ofret sitt liv for å skape fred og de livgivende frukter som dette resulterte i – fred, helbredelse og kreativitet. Det var godt å bli minnet om hvilken kilde til inspirasjon kristendommen har vært i vår kultur."

 

Se biskop Eidsvigs refleksjoner: