Setter Bannon på plass

Timothy Dolan.jpg

SLÅR TILBAKE: President Trumps tidligere sjefsstrateg Steve Bannons uttalelser om Den katolske kirke i USA kalles «latterlige» av kardinal Timothy Dolan.

 

Amerikanske biskoper lar seg ikke pille på nesen av Trumps tidligere sjefsstrateg Steve Bannon. Nå får Bannon så hatten passer av biskopene.

Det var i tv-programmet «60 Minutes» på CBS i helgen at Bannon avfyrte en kraftsalve mot biskopene i Den katolske kirke i USA, fordi de hadde kritisert president Trumps beslutning om å fjerne DACA-amnestiet for 800.000 unge immigranter. Bannon mente Kirken var «forferdelig» i innvandringsspørsmål, at den vil ha latinamerikansk masseinnvandring for å fylle opp kirkebenkene og at biskopene bare er helt «vanlige fyrer med sine egne meninger».

Del av læren

Bannon har nå fått tilsvar av USCCB, the U.S Conference of Catholic Bishops, ifølge det katolske nettstedet Crux.
– Det er absurd å påstå at rettferdighet for immigranter ikke er en vesentlig del av katolsk lære, sier USCCBs kommunikasjonssjef James Rogers til Crux.


Bibelen er tydelig

– Dette kommer rett fra Jesus selv i Matteus, 25: «For jeg var sulten, og dere ga meg mat … jeg var fremmed, og dere tok imot meg.» Innvandrere og flyktninger er akkurat de fremmede vi må ønske velkommen. Dette er ikke katolsk partiskhet eller sologang. Bibelen er tindrende klar: å ønske innvandrere velkommen, er en sentral del av vår tro, understreker Rogers.
Bannon har vært spesielt hard i sin kritikk av New Yorks erkebiskop, kardinal Timothy Dolan. I et intervju med Crux slår Dolan tilbake. Han fastholder at biskopene står like samlet i sin protest mot Trumps innvandringspolitikk som de gjorde da de kjempet for religionsfriheten.

– Under ledelse av kardinal Francis George oppnådde biskopene en bemerkelsesverdig enstemmighet når det gjelder å forsvare religionsfriheten. Nå er vi der igjen, sier Dolan til Crux.

 

«Latterlig»

I sitt radioprogram før helgen, karakteriserte kardinal Dolan Bannons uttalelser som «latterlige» og sa at de ikke gjorde seg fortjente til videre kommentarer.
Det var tirsdag den 7. september at amerikanske biskoper rykket ut og kalte Trumps fjerning av DACA-amnestiet for «forkastelig».
«Beslutningen er uakseptabel og reflekterer ikke hvem vi er som amerikanere,» heter det i erklæringen. Den er undertegnet av blant andre USCCBs president, kardinal Daniel N. DiNardo av Galveston-Houston, USCCBs visepresident, erkebiskop José H. Gomez av Los Angles, biskop Joe S. Vásquez av Austin, formann i Migrasjonskomiteen, biskop Joseph J. Tyson av Yakima, formann for underkomiteen for pastoral omsorg for migranter, flyktninger og reisende.


Guds barn

Biskopene er i erklæringen tydelig på at Trump-administrasjonens DACA-beslutning ikke bare er et tema for katolikker, men burde bekymre alle amerikanere.
«Vi lover vår støtte til arbeidet med å finne rask beskyttelse for DACA-ungdom. Som troens folk sier vi til DACA-ungdommen, uavhengig av deres status i innvandringssaker, at dere er Guds barn og velkommen til Den katolske kirke. Kirken støtter dere og vil tale deres sak,» heter det.

Kardinal Dolan er enda tydeligere i sitt intervju med Crux:
– Jeg er imot DACA-beslutningen fordi flertallet av immigrantene er våre folk. De er katolikker og vi elsker dem, sier kardinal Dolan.