Blodrød Sacré-Coeur

Sacré-Coeur.jpg

BLODRØD: Kirken Sacré-Coeur på Montmartre i Paris lyssatt med en blodrød farge.

 

Den kjente franske kirken Sacré-Coeur på Montmartre i Paris ble torsdag kveld den 12. oktober lyssatt med en blodrød farge for å rette oppmerksomheten mot den dramatiske situasjonen kristne opplever i mange land.

Initiativet til lyssettingen kommer fra den franske delen av Den internasjonale katolske hjelpeorganisasjonen Kirke i nød. Tidligere har lignende aksjoner vært utført på Trevifontenen i Roma, på Westminster Abbey i London og på Kristusstatuen i Rio de Janeiro.

 

Aksjon

Ifølge kathpress, er lyssettingen av den verdensberømte basilikaen i Paris høydepunktet i aksjonen «24 timer for religionsfrihet». Markeringen startet med en messe i Sacré-Coeur, deretter fulgte en debatt utenfor kirken, så selve lyssettingen før folk samlet seg til en bønn for alle «dem som ikke fritt kan utøve sin religion».

Direktøren for den italienske seksjonen av Kirke i Nød, Alessandro Monteduro, sier,at organisasjonen i over 70 år har arbeidet med å trekke verdens oppmerksomhet på forfølgelsen av kristne. Aksjonene i Roma, London og Rio de Janeiro resulterte i at millioner av mennesker ble informert om religiøse forfølgelser.

 

Må ikke glemme

Ved å lyssette bestemte monumenter og bygninger med et rødt lys som minner om martyrenes blod, skal Kirke i nød også i årene som kommer sørge for at vi ikke glemmer ofrene for religionsforfølgelse, de som ga sine liv for sin tro eller som ble nektet sin grunnleggende religionsfrihet.

Ifølge kathpress, skal man i Paris den kommende uke minnes de mennesker som i 1917 og 1918 falt som ofre under bolsjevikenes forfølgelse av Kirken.  Dette skjer som et ledd i hundreårsmarkeringen av oktoberrevolusjonen og de påfølgende hendelsene i 1917.

 

Møteplass

Den 20. oktober vil det i Alexander-Newskij katedralen i Paris bli avholdt en minnestund for alle martyrene og ofrene for handlingene for 100 år siden. Dagen etter, den 21. oktober, feirer erkebiskop Jean fra Charioupolis den gudommelige  liturgi. Alexander-Newskij katedralen har siden 1920-talet vært en viktig åndelig møteplass for de utallige flyktninger fra det revolusjonære Russland, som søkte beskyttelse i Frankrike.