Engasjer deg!

Pope Francis Cesena 01.10.17.jpg

INVOLVER DEG: Pave Frans oppfordrer oss til å bli mer aktive overfor politikerne. Foto: EPA/NTB Scanpix

 

 

– Vi kan ikke forbedre politiske forhold bare ved å observere og bedømme ting på avstand. Vi er nødt til å gå inn i spørsmålene, involvere oss personlig, på en hensynsfull og konstruktiv måte, sa pave Frans i en tale søndag 1. oktober.

Talen ble holdt i den italienske byen Cesena under en dagstur til Cesena og Bologna den første søndagen i oktober. I Cesenas katedral møtte paven innbyggerne, prester og legfolk.


«De tre paver»

Cesena var i det 18. og 19. århundre fødebyen til pave Pius VI og pave Pius VII. I det 19. århundre var også Francesco Xaverio Castiglione (senere pave Pius VIII) biskop i Cesena. Det har gitt byen kallenavnet «byen med de tre paver».

– Engasjer deg i spørsmålene selv istedenfor bare å kritisere andres arbeid og betrakte det hele fra balkongen, sa pave Frans ifølge CNA, Catholic News Agency.

Han understreket at man bør være konstruktiv i sine råd.

– Hvis politikeren tar feil, så gå og fortell ham det. Men husk at det er mange måter å si ting på, så husk å formidle det du mener på en konstruktiv måte, sa paven.

Møtte flyktninger

I Bologna møtte pave Frans migranter og flyktninger, geistlige og kirkelig ansatte, akademikere og studenter, arbeidere og arbeidsledige.

– Politikkens mål og hensikt er å tjene vårt felles gode og samfunnets beste. Derfor anser Kirkens sosiale doktriner politikk for å være en spesielt god måte å drive karitativt arbeid på, sa pave Frans i Bologna.

Politikken trenger bistand til å re-etablere sin uavhengighet og sin evne til å tjene fellesskapets beste, fortsatte paven.

– Vi må opptre på en slik måte at vi utjevner forskjeller, fremmer familienes velferd og klarer å balansere plikter og rettigheter sånn at den enkelte får et godt rammeverk om sitt liv. Derfor er det helt avgjørende at vi klarer å arbeide sammen for fellesskapets beste, sa pave Frans.


Gjenoppdage

Paven sa han håpet politikken kan bli tydeligere på at den tjener folkets beste. De siste årene har aggressive tendenser og økonomisk dominans fått prege for mye av politikken.

Derfor, sa paven, må vi gjenoppdage verdien av politikk og den grunnleggende verdien politikk er i våre samfunn. Vi må alle bidra og innse at politiske ideer må avsjekkes mot virkeligheten og fornyes om nødvendig.

– Og vi bør ikke fremsette umulige krav om at de som går inn i politikk er perfekte mennesker. Men vi bør kreve av dem at det er en sammenheng mellom engasjement, kunnskaper, moralsk gangsyn, initiativer, overbærenhet, tålmodighet og åndelig kraft til å ta fatt i og takle dagens mange utfordringer.

 

Fortsette videre

– Dette vil ikke bety at alle problemer kan løses raskt og enkelt, det finnes ingen trylleformularer i politikken. Hvis politikere tar feil bør vi fortelle dem det på en konstruktiv måte, oppfordret paven.

-Vi gjør alle feil: Når vi gjør det, skal vi be om unnskyldning, finne tilbake til den rette vei og fortsette videre.

Unge har energi

Paven sa at alle har rett til en stemme og å bli hørt i politikken. Vi bør spesielt lytte til «de unge og de gamle». De unge fordi de har energi til å få ting gjort, de gamle fordi de har livets klokskap og erfaring med seg.

– La oss derfor be til Herren om at fremtiden gir oss gode politikere som oppriktig bryr seg om samfunnet, folket og de fattiges beste, avsluttet pave Frans ifølge CNA.

 

Les pavens preken i Bologna

Se video fra pave Frans besøk i Cesena.