Festmesse i Roma

IMG_4186.JPG

Det var stor norsk festmesse midt i Roma mandag 16. oktober, i den flotte barokk-kirken San Carlo al Corso, som ligger i byens hovedgate, il Corso. Der befinner St. Olavsalteret seg, oppsøkt av nordmenn i snart 125 år: turister, kunstnere, forfattere og folk med fast tilholdssted i den evige stad.

 

Tekst: Nils Heyerdahl   Foto: Jorunn Hope

 

Nå er det medlemmene av Venneforeningen for St. Olavsalteret som holder det hele i hevd med sine årlige festdager i oktober. De har i ti år arrangert seminarer, konserter, byvandringer, utflukter til severdigheter og medvirket til mottagelsen i Den norske ambassade i Roma. Høydepunktet for de fleste er festgudstjenesten i San Carlo.

 

Full kirke

Det var full kirke da prosesjonen beveget seg opp til høyalteret, under avsynging av salmen «Hellig, hellig, hellig! Herre Gud allmektig».

St. Olavs domkor fra Oslo var musikalsk hovedaktør, sammen med en instrumentalgruppe fra Trondheimssolistene, alt holdt sammen og dirigert av domkantor Vegard Sandholt.

Organist Otto Christian Odland fikk den overdådige stukkaturen i basilikaen til å dirre da «Gud signe vårt dyre fedreland» ble avsunget til slutt: en gripende forening av Elias Blix’ fedrelandssalme og katolsk pontifikalmesse i den italienske hovedstad.

 

Betydning

Biskop Bernt Eidsvig forrettet, assistert av en rekke geistlige, både katolske og fra Den norske kirke. Biskopen fremhevet betydningen av denne unge Olavstradisjon som samler katolikker og lutheranere, kristne og ikke-kristne i en felles markering av St. Olavs betydning i norsk historie og religiøst liv.

Hovedtema under Olavsfestdagene i år var «Kvinner i Roma». Her ble det gitt en innføring i hva en rekke sterke kvinner har betydd i romersk historie og kristenliv: fra St. Hieronymus’ dager på 3-400-tallet over middelalderens Katharina av Siena og Birgitta av Vadstena til motreformasjonens Christina, Romas ukronede dronning. Og flere til.

 

Jon Fosse

Det var også en konsert i kirken Santa Maria dell’Anima, der Trondheim vokalensemble og Trondheimssolistene fremførte det nyskrevne verk ”I, Pilegrim” av den engelske komponisten Alaisdair Nicolson, til Jon Fosses tekst.