Première: Katolikken Bergs moderne mesterverk

ee41c30f-d6b8-46dc-9d39-98c0a92957bf.jpg

TREFFSIKKER: – Wozzeck er så intens, så kort, som et slag i ansiktet, sier Audun Iversen om rollen Wozzeck. Foto: Erik Berg

 

 

Operaen Wozzeck er et dypdykk i menneskesinnet. Lørdag 25. november er det premiere på Alban Bergs moderne mesterverk. I tittelrollen finner vi den norske barytonen, Audun Iversen.

– Wozzeck er så intens, så kort, som et slag i ansiktet. Du trenger ha null erfaring med opera, og den kommer til å treffe deg – hundre prosent sikkert, sier baryton Audun Iversen. Iversen debuterte i rollen, til strålende kritikker, ved Oper Frankfurt i juni 2016. Nå skal han igjen gjøre rollen, i samme produksjon, på Operaens hovedscene.

 
Sjalusi og drap

Wozzeck baserer seg på en virkelig hendelse. Året er 1821 og en soldat fra Leipzig dreper kjæresten sin. Han forklarer til leger og dommere at han hadde hørt stemmer som kommanderte ham til å stikke henne til døde. I tre år debatterer dommere og psykiatere om Johann Christian Woyzeck var tilregnelig i gjerningsøyeblikket. Etter å ha konkludert med at sjalusi var bakgrunnen for mordet, blir han henrettet ved halshugging med sverd på Marktplatz 24. august 1824.

Dødsstraffen fikk stor oppmerksomhet, og inspirerte dikteren Georg Büchner til å skrive et drama om en fattig soldat som ødelegges av sine omgivelser. Det ufullførte teaterstykket ble første gang satt opp i 1914, med komponisten Alban Berg til stede i salen. Uroppførelsen av operaen fant sted på Statsoperaen i Berlin 14. desember i 1925, og ble raskt en moderne klassiker.

 
Katolsk familiebakgrunn

Komponist Alban Berg ble født inn i en velstående wienerfamilie 9. februar 1885. Hans far, Conrad Berg, drev en suksessrik eksportforretning og eide eiendommer over hele Wien. I tillegg var familien i besittelse av en større landeiendom i Kärnten kalt Berghof. Familien Berg var praktiserende katolikker og tjente gode penger på en butikk for katolske varer (devosjonshandel) som Albans mor Johanna drev.  

I 1911 giftet Alban seg med Helene Nahowski. Kurtisen av Helene hadde vært en lang og til tider strevsom affære, fordi hennes far ikke ville akseptere ekteskapet. Det er sannsynlig at Franz Nahowski ikke lot seg overbevise om matchens fortreffelighet av to grunner: 1. Albans katolske tro og 2. hans kontinuerlige arbeidsledighet. Til slutt var likevel Alban istand til å overbevise Helenes far ved å konvertere til protestantismen. Ikke lenge etter at ekteskapet ble inngått, bestemte han seg derimot fort å vende tilbake til sin katolske tro og Kirken. 

Alban Berg døde i julaften 1935 etter å ha blitt bitt av et insekt. 

 

Internasjonal toppdivisjon

Regissør er tyske Christof Loy, som i mai 2017 ble kåret til Beste regissør av International Opera Awards. I samspill med Herbert Murauers scenebilder og Bergs musikk, tar han oss med inn i Wozzeck-skikkelsens vrangforestillinger, hans forvirrede selvbilde og tvil. I tillegg til Audun Iversen i tittelrollen som Wozzeck, synger den litauiske sopranen Asmik Grigorian rollen som Marie. Frode Olsen gjør rollen som Doktoren, Thor Inge Falch er Kapteinen, og Henrik Engelsviken er Tamburmajoren. Operaorkestret spiller under ledelse av Lothar Koenigs. Medvirkende er også Thorbjørn Gulbrandsøy, Eivind Kandal, Yngve Søberg, Martin Wölfel, Tone Kummervold, Operakoret og Barnekoret.

 

Om forestillingen

  • Wozzeck er en samproduksjon med Oper Frankfurt.
  • Premiere på Den Norske Opera & Balletts hovedscene lørdag 25. november kl.18.00.