– Alle minner jeg har med Jahn Otto er glade

 
Tirsdag 13. februar kl. 11.00 vil det bli feiret requiemmesse for Jahn Otto Johansen i St. Olav domkirke i Oslo.
 
 

Flere hundre hadde møtt opp for å hedre og ta farvel den kjente journalisten og forfatteren Jahn Otto Johansen, som ble begravet på Vestre gravlund mandag.

 

Johansen døde 1. januar, 83 år gammel.

– Nysgjerrig som han var fikk han med seg første dag av et nytt år, før han døde fredelig med sin familie rundt seg, skrev familien på Facebook etter dødsfallet.

Blant dem som hadde møtt opp var tidligere utenriksminister Thorvald Stoltenberg.

– Jeg vil minnes ham med stor glede. Og alle minner jeg har med Jahn Otto er glade. Og det kommer jeg til å bevare, det er jeg sikker på, sa Stoltenberg til Dagbladet.

Til NRK.no sier tidligere Russland-korrespondent, Hans-Wilhelm Steinfeld sier at Jahn Otto Johansen var forskjellig fra ham selv:

– Jahn Otto Johansen forble gatens intervjuer, der vi andre drev å intervjuet politikerne.

 

Gav stemme til dem som ikke ble hørt

Jahn Otto Johansen var katolikk og biskop Bernt I. Eidsvig forrettet under begravelsen, som fant sted på Vestre gravlund i Oslo. Biskopen sa blant annet at "det er mange som har uttrykt undring over at Jahn Otto ble katolikk for et par tiår siden. Andre tror han må ha vært en utypisk katolikk. – Kirken har rikelig plass til utypiske katolikker."

Biskopen fortalte også at Johansen i en samtale med ham hadde uttrykt ønske om at man under begravelsen både skulle minnes ham, men enda viktigere: be for ham. 

Biskopen avsluttet prekenen med å fortelle om at "Jahn Otto så og hørte den lille mann og kvinne, de forfulgte, de som ropte på rettferdighet. Han gav dem en stemme. I reportasjer, bøker og artikler løftet han frem sigøynere, tatere, jøder, armenere ... Han så nasjonalismens farer, og forsøkte å åpne andres øyne. En takk fra alle dem han så og talte for, er vel anbragt ved hans båre.".

 

sf0077dc.jpg

HUSKET DE GLEMTE: Jahn Otto Johansen gav ut boken "Folket som ingen vil ha" i 2013. Den handler om romfolkets liv.

 

 

Storhet som ikke kunne plasseres i bås

Det er blitt publisert en rekke nekrologer over Jahn Otto Johansen i tiden etter 1. januar. Kringkastingssjef Thor Gjermund Eriksen og utenrikssjef i NRK  Knut Magnus Berge skriver i Aftenposten: "Med sitt slepne riksmål lød han som en elevert intellektuell. Så skrev han da også godt over 60 bøker. Om antisemittisme, stormaktspolitikk og lutefisk med mer. Hans ertende latter og frodige historier gikk også hjem i det folkelige. Jahn Otto var viktig for NRK, og NRK var viktig for ham.". Redaktør Harald Stanghelle kommenterer i samme avis: "Storheten ved journalisten Jahn Otto Johansen var at han aldri lot seg plassere i bås. Ingen venstre- eller høyreside kunne være trygg på at han var deres. Han fant sin egen vei.".

 

Johansen startet sin karriere som frilansjournalist i Porsgrunns Dagblad i 1949 og hadde siden en langvarig mediekarriere som utenrikssjef i Dagsrevyen, redaktør i Dagbladet og utenrikskorrespondent for NRK i Washington, Moskva og Berlin.

 

sp067a61.jpg

LANG KARRIERE: Her ser vi Jahn Otto Johansen til venstre i bildet under EEC-forhandlingene i Brüssel lørdag 11. desember 1971. Jahn Otto Johansen (f.v.), Tim Greve, Lars Jacob Krogh (med briller til høyre). Foto: Ivar Aaserud / AKTUELL / scanpix

 

©NTB og katolsk.no

 

Les flere saker: