Polsk erkebiskop ber hjemlandet ta imot flyktninger

 

Den polske erkebiskopen Stanislaw Gadecki (bildet) ber Polens regjering si ja til flyktninger. Altruisme må gå foran bekymring for nasjonal sikkerhet, mener han.682px-Stanislaw_Gadecki_2012.jpg

Polen er blant flere sentraleuropeiske land som har sagt nei til EUs kvotesystem for asylsøkere, en ordning som blant annet skulle minske belastningen på Hellas og Italia.

Nå slår imidlertid erkebiskopen i Polens katolske kirke et slag for at regjeringen må legge bort det han mener er en egoistisk politisk linje.

– Personlig egoisme, i betydningen bekymring for ens egen sikkerhet, er blitt viktigere enn altruisme, holdningen som fokuserer på å hjelpe andre. Når det gjelder spørsmålet om flyktninger og asylsøkere, så kan ikke det viktigste referansepunktet være statens interesse eller nasjonal sikkerhet, men mennesket, sa erkebiskopen til journalister mandag.

Polens regjeringen har argumentert for at den heller vil gi humanitær hjelp til land i Midtøsten enn å ta imot flyktninger selv.

Gadecki roser bistanden, men mener at det ikke er nok.

– Det løser ikke hele problemet, fordi noen prosenter ikke er i stand til å returnere til sine hjemland. Disse menneskene må tas hånd om, enten vi vil eller ikke, sier han.

(©NTB)