USAs ambassadør på besøk

 

 IMG_9793.jpg

MØTE MELLOM KATOLIKKER: Ambassadør Kenneth J. Braithwaite møtte idag, onsdag 25. april, biskop Bernt I. Eidsvig for samtaler over en god kopp kaffe i Akersveien 5.  

 

Den 8. februar ble Kenneth J. Braithwaite formelt akkreditert av kong Harald som USAs nye ambassadør til Norge. Idag, onsdag den 25. april, avla han visitt hos biskop Bernt I. Eidsvig. 

 

Tekst og foto: Petter T. Stocke-Nicolaisen

 

USA og president Trumps offisielle representant til landet er en mann av tro. Han ble født og oppdratt som baptist, men konverterte senere til katolisismen. 

– Tro betyr mye for meg. Som ung gutt ble jeg oppdratt av mine foreldre til å sette to ting foran alt annet: Gud og fedrelandet, og i den rekkefølgen. Dette var fundamentet som mitt liv ble bygget på. Jeg har tjent fedrelandet i mange år som marineoffiser, sier ambassadør Braithwaite til katolsk.no.

Den militære karrieren endte som dekorert kontreadmiral etter blant annet å ha deltatt i invasjonen av Irak i 2003. Braithwaite ledet også det strategiske kommunikasjonsarbeidet ved den amerikanske ambassaden i Islamabad. 

– Religiøs frihet er hellig for meg, en stor verdi, som jeg har vært villig til å kjempe for. Jeg tenkte også på å tjene Kirken, det var et reelt og aktuelt alternativ for meg, men istedenfor ble det raske fly og skip som tok meg på eventyr verden over, forteller han.

 

Oppdrar barna i Kirken

– Jeg er en lojal og trofast katolikk, men ble født inn i en annen kristen kirke i USA. Jeg møtte min kone Melissa og konverterte til Den katolske kirke. Melissa er født katolikk og har vært lærer ved en katolsk skole. Vi samtalte mye om tro. Vi bestemte oss for at vi skulle oppdra våre barn som katolikker, sier ambassadør Braithwaite.

Den katolske doktrine, tradisjon og ikke minst Kirkens posisjon i verden – med mulighet til å gjøre så mye godt, gjorde det til et naturlig valg for dem å bli en katolsk familie, fullt og helt. 

 

Fellesskap i tro

Hvordan kan troen bidra til å bringe folk og stater sammen?  

– Som Den hellige far også har sagt: Hvis vi skreller av alle kulturelle og politiske lag, så kaller alle religioner oss – islam, buddhisme, jødedom og kristendom i alle dens varianter – til å behandle andre mennesker med kjærlighet, respekt og forståelse. Men dessverre blir religion brukt av dem som ønsker å manipulere og oppnå personlig eller politisk motivert gevinst. Troen misbrukes av dem til å skape splid, mens dens sanne potensial ligger i å samle folk, sier han. 

Ambassadør Braithwaite forteller at han som ung marineoffiser hadde til oppgave å jakte sovjetiske ubåter. Da jernteppet og muren falt, og den politiske våren kom til de tidligere sovjetiske statene, dro han til det nye Russland: 

– Jeg var spent på reisen dit. Var det slik som jeg hadde forestilt meg det? Var de fienden, slik vi hadde blitt lært til å tro? Vel, jeg bestemte meg for å besøkte hovedkvarteret til Den russisk-ortodokse kirken, der traff jeg mange mennesker – og vi samtalte mye om hvem vi egentlig er, på begge sider av Atlanteren. Det viktigste jeg fant ut var at de også elsker sine barn. De elsker også det livet som Gud har gitt oss.

Ambassadør Braithwaite påpeker at siden vi alle er skapt av Gud, lever vi også alle med en stor, overbyggende forpliktelse: 

– I respekt for denne gudegitte gaven, livet, bør vi alle arbeide for – og ønske oss – fred mellom mennesker, fred på jord. 

 

Nidarosdomens vitnesbyrd

Det er ikke mer enn rundt ti uker siden ambassadør Kenneth J. Braithwaite ankom Norge. Men om ikke inntrykkene er mange, har iallfall én bygning rukket å brenne seg fast i minnet: Nidarosdomen. 

– Jeg hadde glede av å besøke Trondheim for noen uker siden,. Da fikk jeg se Nidarosdomen igjen. Jeg har vært på reiser over hele verden, og sett mange katedraler, men Nidarosdomen er den vakreste katedral jeg har opplevd. For et beundringsverdig og megetsigende vitnesbyrd om hva tro har betydd – og betyr – for det norske folk. 

Ambassadøren forteller at han så Nidarosdomen for første gang allerede i 1989. Da besøkte han Trondheim som amerikansk marineoffiser: 

– Den gjorde allerede da et uutslettelig inntrykk. Nå ser jeg virkelig frem til å ta med min kone og mine to barn opp dit for at vi skal kunne se, beundre og oppleve katedralen og byen sammen, sier han. 

Ambassadøren har også gått til messe i St. Olav domkirke i Oslo. Han sier det var en opplevelse svært lik dem han er vant med hjemmefra. 

– Det var godt å være der. De troende var minst like oppriktige i sitt møte med Gud som hjemme. 

 

 

 Om Kenneth J. Braithwaite

  • Kenneth John Braithwaite II er USAs ambassadør til Norge.
  • Utnevnelsen ble godkjent av det amerikanske Senatet 21. desember 2017.
  • Han overleverte sine akkreditiver til kong Harald 8. februar 2018 
  • Braithwaite har vært næringslivsleder, kommunestyremedlem og kontreadmiral i U.S. Navy Reserve.
  • Les mer på den amerikanske ambassadens nettside