President Duterte beordret pågripelse av nonne

 

tcbf80d9.jpg

LØSLATT: Her møter nonnen Patricia Fox pressen etter at hun ble løslatt på Filippinene tirsdag. Foto: REUTERS/Romeo Ranoco

 

President Duterte sørget personlig for at den 71 år gamle nonnen Patricia Fox ble pågrepet av myndighetene på Filippinene mandag. Hun ble satt fri dagen etter.

Den 71 år gamle nonnen Patricia Fox ble pågrepet av immigrasjonsmyndighetene på Filippinene mandag og plassert i varetekt i én dag. Pågripelsen av nonnen har vakt oppsikt, og president Rodrigo Duterte forklarte bakgrunnen for pågripelsen i tale onsdag:

– Jeg ga ordre om at Fox skulle etterforskes for upassende oppførsel, sa han i talen og poengterte at han personlig hadde beordret pågripelsen av nonnen.

Tidligere i april deltok Fox i en internasjonal delegasjon for å etterforske meldinger om overgrep mot bønder og urbefolkning sør på Filippinene. Duterte, som i forrige måned offisielt informerte FN om at landet trekker seg fra Den internasjonale straffedomstolen i Haag (ICC) etter beskyldninger om folkemord i forbindelse med hans krig mot narkotika, har reagert sterkt på Fox angivelige aktiviteter i landet.

– Du fornærmer meg under dekke av å være katolsk prest, og du er en utlending! Hvem er du? Det er brudd på filippinsk suverenitet, skal han ha sagt om Fox.

Etter at hun ble sluppet fri bedyret Fox overfor TV-kanalen ABS-CBN at hun ikke har engasjert seg i filippinsk politikk, og at hun ikke kjenner seg igjen i anklagene. Hun sa hun har bodd på Filippinene i 27 år og at hun kun engasjerer seg i saker som angår menneskerettigheter, og aldri det som kan bli sett på som regjeringskritikk.

(©NTB)