Vatikanet minnes 50-årsdagen for Martin Luther King Jr.s død

 

 sy7cc7fd.jpg

GIGANT: The Martin Luther King Jr. National Memorial i Washington er reist for å minnes dr. Kings kamp for ikke-vold og menneskerettigheter. Foto: REUTERS/Molly Riley  

 

På 50-årsdagen for drapet på den amerikanske borgerrettighetsaktivisten Martin Luther King Jr. sier Vatikanets representant til FN i Genève at pave Frans og dr. King deler en tro på ikke-vold og global solidaritet.

 

Tekst: Vaticannews.va / Devin Watkins

 

Onsdag 4. april markers 50-årsdagen for drapet på dr. Dr. Martin Luther King Jr.. Den amerikanske baptistpastoren og borgerrettighetsaktivisten ble skutt i 1968 i Memphis, Tennessee, mens han arbeidet mot fattigdom og rasisme.  

Han samtalte med en venn på Lorraine Motels balkong da han ble truffet av den dødbringende kulen. Etter dr. Kings død uttrykte pave Paul VI sin sorg over drapet på «en kristen profet for raseintegrasjon» under angelusbønnen på Petersplassen.

Under sin tale til Kongressen i USA 24. september 2015 sa pave Frans at «Martin Luther King, Jr.s drøm fortsetter å inspirere kristne over hele verden.»

 

«Enhver form for menneskelig fremskritt kan kun oppnås gjennom ikke-vold. Vold betyr nye problemer og ny splittelse.»

Erkebiskop Ivan Jurkovič

 

Ikke-vold og global solidaritet

Nylig samtalte erkebiskop Ivan Jurkovič, apostolisk nuntius og Den hellige stols permanente observatør til FNs organer i Genève, med Alessandro Gisotti fra Vatican News om likhetene mellom dr. King og pave Frans.

– De to deler et focus på viktigheten av ikke-voldsstrategier og behovet for global solidaritet, sa erkebiskop Jurkovič og fortsatte:  

– Enhver form for menneskelig fremskritt kan kun oppnås gjennom ikke-vold. Vold betyr nye problemer og ny splittelse.

Når det gjelder behovet for solidaritet sa han at Kirken tror, og Martin Luther King Jr. trodde, at «vi alle tilhører den samme menneskefamilien og at vi sammen må overkomme enhver form for splittelse, spesielt dem som skyldes rasemessige eller sosiale forskjeller».

– Oppfatningen nå er at pave Frans er én av de få lederne som virkelig og kontinuerlig forvarer menneskerettighetene og kjemper for fred mellom mennesker, sa erkebiskop Jurkovič før han avsluttet:

– Hans innsats for menneskers rettigheter og fred må sette en global standard for politisk lederskap.