Bayern vil ha kors

blue-sky-bright-catholicism-208371.jpg

JA TIL KORS: 56 prosent ønsker kristne kors velkommen på alle offentlige bygninger i Bayern. Illustrasjonsfoto: Pexels.

 

Et overveldende flertall i den tyske delstaten Bayern sier et rungende ja til kristne kors på offentlige bygninger.

Ifølge en spørreundersøkelse utført av meningsmålingsinstituttet Infratest dimap, hilser godt over halvparten av de spurte, 56 prosent, kristne kors velkommen på alle offentlige bygninger, melder nyhetsbyrået kathpress. Kun 38 prosent av de spurte sier nei til kors.

By mot land

Det er delstatsregjeringen i det overveiende katolske Bayern som har besluttet at alle offentlige myndighetsbygg fra og med den 1. juni skal utstyres med et kors. Beslutningen har skapt debatt ikke bare i Bayern, men også i resten av Tyskland.

Spørreundersøkelsen viser at det er stor meningsforskjell mellom by og land i Tyskland. I små lokalsamfunn med inntil 5000 innbyggere støtter to tredeler (66 prosent) delstatsregjeringens beslutning. I de større byene er støtten på 45 prosent.

Politisk forskjell

Også politisk er det forskjeller, ifølge meningsmålingen. Blant tilhengerne til det høyreorienterte AfD (Alternativ für Deutschland) er 77 prosent for kors og 19 prosent mot. Hos det konservative CSU er tallene 71 prosent for, 24 prosent mot.

Sosialdemokratene i SPD er delt på midten, 52 prosent for kors, 46 prosent mot. Mens de største motstanderne mot kors finnes blant liberalerne i FPD og blant De grønne (26 prosent ja, 74 prosent nei).

Kardinal Marx snudde

Münchens erkebiskop, kardinal Reinhard Marx, stilte seg i utgangspunktet kritisk til det bayerske påbudet om kors på offentlige bygninger og plasser. Han mente den bayerske regjeringens beslutning kunne skape splittelse og sette folk opp mot hverandre. Men kardinalen har nå dempet kritikken betraktelig, ifølge kathpress.

I forbindelse med nedleggelse av grunnstenen til en bygning i München-Haidhausen nylig, sa kardinalen at «…korset er et symbol som forener vårt samfunn, som står for fellesskap og som på nytt løfter frem hvor vi kommer fra og på hvilken grunn vi står på.» Kardinal Marx understrekte at kors i det offentlige rommet er en kilde til glede: «Når vi så, som kirke og stat, inviterer alle inn til å huske på vår kristne bakgrunn, da er det en fantastisk mulighet til på ny å løfte frem det kristne menneskesynet. Invitasjonen gjelder alle; troende og ikke-troende, de som søker og de som stiller spørsmål.»

«Uakseptabel»

Enkelte mener kardinal Marx snudde blant annet på grunn av knallhard kritikk fra den pavelige nuntius (ambassadøren) til Østerrike, erkebiskop Peter Zurbriggen. Erkebiskop Zurbriggen gikk kraftig ut mot de tyske prester og biskoper som var åpent kritiske til beslutningen om å henge opp kors på Bayerns offentlige bygninger. Han kalte kritikken «helt uakseptabel.»

Zubriggen var klar i sin tale, ifølge Catholic Herald:

«Som nuntius og Den Hellige fars representant blir jeg både lei meg og skamfull over at det nettopp er prester og biskoper i et naboland som kritiserer at kors blir satt opp.»

Europas grunnvoll

En rekke andre tyske og bayerske biskoper har imidlertid uttrykt full støtte til delstatsregjeringens beslutning.

«Korset er selve sammenfatningen av vestlig kultur. Det uttrykker en kultur av kjærlighet, medfølelse og ja til livet. Det hører til Europas grunnvoll. Korset skal være meget synlig, korset er et tegn på frelse og liv,» sier biskop Rudolf Voderholzer av Regensburg til Catholic Herald.