Kardinal Pell tiltales

Cardinal Pell.jpg

RETTSAK: Selv om rundt halvparten av anklagene mot kardinal Pell ble avvist på tynt eller sviktende grunnlag, vil det bli ført rettsak mot kardinalen. Foto: REUTERS/Alessandro Bianchi/NTB Scanpix.

 

Den fire uker lange rettslige høringen av kardinal George Pell (76) i Melbourne i Australia konkluderte den 1. mai med at det vil bli ført rettssak mot kardinalen for seksuelle overgrep.

 

Dommer Belinda Wallington avviste imidlertid rundt halvparten av anklagene mot kardinal Pell på grunn av tynt og sviktende grunnlag, deriblant de tyngste anklagene mot ham.

 

Bevis for overgrep

Men dommer Wallington mente det etter rettshøringen var bevis nok for andre anklagepunkter mot kardinalen til å åpne en rettslig hovedforhandling. Hva anklagene består i eller eksakt hvor mange de er, er til nå ikke blitt kjent.

Kardinal Pell, Vatikanets «finansminister», og tidligere erkebiskop av Melbourne, har hele tiden bestridt alle anklager og hevder at de er grunnløse.

 

Kausjon

De formelle rettsforhandlingene i Victoria state Country Court begynte allerede onsdag den 2. mai, men i første omgang dreier det seg om administrative spørsmål og tidspunkt for beramming.

Kuriekardinal Pell kan bevege seg fritt grunnet kausjon, men har måttet innlevere sitt pass til australske myndigheter. Han er siden juni i fjor fristilt fra sine oppgaver i Vatikanet.

 

1970-tallet

Pell er den høyest rangerte geistlige som er anklaget for seksuelt misbruk av en verdslig straffedomstol. De påståtte overgrepene skal ha funnet sted i Pells hjemby Ballarat da han var prest der på 1970-tallet. Australske myndigheter har så langt ikke offentliggjort detaljer fra anklagene.

Vatikanets pressetalsmann, Greg Burke, sa på tirsdag at man tar dommer Wallingtons konklusjon til etterretning. Melbournes erkebiskop Denis Hart sier han har full tillit til Australias rettssystem og det rettsløpet som nå er lagt.

(NTB/KNA/dpa)