Klart flertall for å fjerne det ufødte barns rettigheter

 

tcdfe99f.jpg

HØY DELTAGELSE:  64 prosent av velgerne deltok i fredagens folkeavstemning om abort. Foto: REUTERS / Clodagh Kilcoyne

 

I fredagens folkeavstemningen sa 2 av 3 irer ja til å tillate abort. John McGuirk, talsperson for én av Irlands største livsvern-grupper, kaller resultatet en «tragedie av historiske dimensjoner».

 
Tekst: NTB, katolsk.no

 

Fredag gikk irene til urnene for å stemme over Europas strengeste abortlov.

Etter at valglokalene stengte kl. 23, kom flere valgdagsmålingen som viste at et stort flertall vil endre det irske grunnlovstillegget fra 1983, Det åttende grunnlovstillegget.

Da alle stemmene var talt opp lørdag, var resultatet klart: 66,4 prosent stemte ja til å fjerne grunnlovstillegget som gir et ufødt barn like stor rett til liv som moren. Nesten 33,6 prosent stemte nei.

I praksis har tillegget ført til at abort er forbudt, med mindre mors liv er i overhengende fare.

Ja-flertallet var tydeligst i byene, blant de unge og blant kvinner. I kun én av Irlands 40 valgkretser, Donegal helt i nord, fikk nei-siden flertall med ca.  52 prosent av stemmene.

Valgframmøtet endte på drøyt 64 prosent.

 
Erkjente nederlag

Allerede lørdag formiddag erkjente nei-siden nederlaget etter at to valgdagsmålinger antydet at ja-siden ville vinne med rundt to tredeler av stemmene.

– Det er ingen mulighet for at lovendringen ikke går igjennom, sier John McGuirk, talsperson for én av Irlands største livsverns-grupper, Save The 8th. Han kaller resultatet en «tragedie av historiske dimensjoner». Han fortsatte: 

– Det åttende grunnlovstillegget skapte ikke retten til liv for det ufødte barn, det simpelthen anerkjente at en slik rett finnes, alltid har gjort det og alltid vil gjøre det. Han insisterte på at – Feil blir ikke riktig, bare fordi et flertall sier det, ifølge Catholic Herald. 

 

Stille revolusjon

De første resultatene fra opptellingen kom kl. 14.30 lørdag 26. mai, og var fra Galway East. De viser at ja-siden fikk 60.2 prosent av stemmene, mot nei-sidens 39.8. Statsminister Leo Varadkar sier i en kommentar til RTÉ at resultatene så langt viser en «stille revolusjon» i Irland. Hans helseminister, Simon Harris, sa i formiddag til BBC at ny og liberal abortlovgivning sannsynligvis vil bli lagt frem til høsten. 

 

Endelig resultat: 

  • Totalt antall avgitte stemmer: 2 159 655
  • Ugyldige stemmer: 6 042
  • Gyldige stemmer:  2 153 613
  • Ja til å fjerne grunnlovstillegget: 1 429 981
  • Nei til å fjerne det ufødte barns grunnlovsvern: 723 632

 

Les mer