Paven oppfordrer til bønn før toppmøte

 

tcde628c (1).jpg

BE FOR FRED: Foran det kommende toppmøtet mellom president Trump og Nord-Koreas Kim Jong-un oppfordrer pave Frans oss alle til å be for fred.  REUTERS/Stefano Rellandini

 

Foran toppmøtet tirsdag 12. juni mellom president Trump og den nord-koreanske diktatoren Kim Jong-un ber pave Frans om en fremtidig fred på den koeanske halvøyen.

 

Tekst: Devin Watkins, Vatican News

 

Søndag 10. juni gjentok pave Frans sine bønner for det «elskede koreanske folk».

Han bad for at det kommende toppmøte mellom lederne for USA og Nord-Korea måtte «bidra til utviklingen av en positiv vei til å sikre en fremtidig fred på den koreanske halvøyen og i verden som helhet».

Paven refererte til samtalene mellom president Trump og Kim Jong-un som åpner kl. 03.00 i natt, norsk tid.

Pave Frans oppfordret alle over hele verden til å folde sine hender og be for det første møtet noensinne mellom en nord-koreansk leder og en sittende amerikansk president.

«La oss henvende oss til Vår Frue, Dronningen av Korea. Måtte hun veilede disse samtalene», sa paven.  

Donald Trump og Kim Jong-un ankom begge til Singapore på søndag, der de hver for seg møtte Singapores statsminister Lee Hsien Loong.

 

Oversikt over de sentrale hendelsene i forholdet mellom USA og Nord-Korea siden Donald Trump ble innsatt som USAs president:
2017

20. januar: Trump tas i ed som president.

12. februar: Kun tre uker etter innsettelsen gjennomfører Nord-Korea en rakettest.

Mars-juni: Nord-Korea gjennomfører i løpet av våren en rekke rakettester.

4. juli: På USAs nasjonaldag prøveskyter Nord-Korea for første gang Hwasong-14-raketten, som antas å kunne nå det amerikanske fastlandet.

28. juli. Nord-Korea skyter opp en ny Hwasong-14-rakett, og Nord-Korea hevder de kan nå hele det amerikanske fastlandet med sine raketter.

8. august: Trump truer Nord-Korea med «ild og vrede av et slag som verden aldri har sett før» hvis Pyongyang fortsetter å true USA.

3. september: Nord-Korea prøvesprenger det landet selv hevder er en hydrogenbombe.

19. september: Trump truer i en tale i FN med å fullstendig ødelegge Nord-Korea.

28. november: Nord-Korea prøveskyter sin kraftigste rakett til dags dato, Hwasong-15.

2018

Januar: Nord-Koreas leder Kim Jong-un tar i sin nyttårstale til orde for diplomati og et bedre forhold med Sør-Korea, men legger også til at han har en atomknapp på skrivebordet. Trump sier han har en «større» atomknapp som «virker».

Februar: Nord-Korea sender flere hundre personer til vinter-OL i Sør-Korea.

8. mars: Sørkoreanske utsendinger overleverer Trump en invitasjon fra Kim om å møtes. Trump aksepterer.

18. april: Trump bekrefter at daværende CIA-sjef Mike Pompeo i hemmelighet har møtt Kim i Nord-Korea.

21. april: Nord-Korea kunngjør at de har avsluttet sitt program for testing av interkontinentale raketter og at landet skal stenge sitt testanlegg for atomvåpen.

27. april: Historisk toppmøte mellom Kim og Sør-Koreas president Moon Jae-in. De to blir enige om å jobbe for en permanent fredsavtale og kjernefysisk nedrustning.

9. mai: Pompeo, nå er USAs utenriksminister, besøker igjen Nord-Korea. Nord-Korea løslater tre amerikanske fanger.

10. mai: Trump kunngjør at han skal møte Kim i Singapore 12. juni.

24. mai: Nord-Korea ødelegger testanlegget for atomvåpen med utenlandsk presse til stede. Trump avlyser imidlertid møtet med Kim grunnet den «åpne fiendtligheten» i Nord-Koreas seneste uttalelser, blant annet nordkoreansk kritikk av USAs visepresident Mike Pence.

26. mai: Kim og Sør-Koreas president Moon møtes igjen i et forsøk på å redde toppmøtet.

1. juni: Etter et møte med den nordkoreanske topputsendingen Kim Yong-chol i Det hvite hus kunngjør Trump at møtet med Nord-Koreas leder i Singapore 12. juni likevel skal avholdes.

(Kilder: CNN, AP, Axios, NTB)

 

Les mer