Prestedrap på Filippinene: – Vi er ikke redde

 

640px-Dagupan_Church_--_Archbishop_Soc_Villegas.jpg

FORDØMMER: Erkebiskop Socrates Villegas fordømmer drapet på pater Richmond Nilo (43), og appellerer til president Rodrigo Duterte om å finne og straffe gjerningsmennene. Foto: Wikimedia Commons

 

– De myrder flokken vår, de tar livet av våre får, de dreper vår tro og forbanner Kirken, men vi er ikke redde, sier erkebiskop Socrates Villegas i erkebispedømmet Lingayen-Dagupan på Filippinene etter at nok en katolsk prest i landet er brutalt myrdet.

 
Tekst: katolsk.no

 

Erkebiskop Socrates Villegas og andre geistlige ledere i hans erkebispedømme offentliggjorde denne uken en sterk fordømmelse av drapet søndag 10. juni på Nueva Ecija-presten Richmond Nilo (43), ifølge nyhetsstedet rappler.com.

 

Stopp angrepene

Villegas og hans kollegaer appellerte til Filippinenes president Rodrigo Duterte og ba ham «stoppe den verbale forfølgelsen av Den katolske kirke, fordi slike angrep kan resultere i flere voldshandlinger mot prester.»

Enkelte observatører mener det er skapt et hat mot Den katolske kirke på Filippinene etter at Kirken er gått ut mot president Dutertes omstridte krig mot narkotika. Mellom 4000 og 13 000 mennesker skal være drept i politiaksjoner og summariske gatehenrettelser av narkomane og doplangere siden aksjonene startet i 2016. Duterte har støtte blant mange som bor i områder sterkt plaget av lovløshet fra narkokriminelle. De har sett politi- eller vigilante-drapene som nyttige, fordi de opplever at kriminaliteten synker. Mange er derfor rasende på biskoper som kritiserer Duterte for aksjonene.

 
Fire skudd

Nyhetsbyrået CNA skriver at to ukjente, bevæpnede menn avfyrte fire dødelige skudd mot pater Nilo gjennom et vindu i kapellet i byen Zaragoza søndag ettermiddag mens pateren forberedte messen. Attentatet etterlot en stor blodpøl rett under statuen av jomfru Maria.

 
«Ekstremt ondt»

De katolske biskopene på Filippinene har reagert med avsky og bestyrtelse over det de kaller en «ekstremt ond handling».

– Vi er dypt bedrøvet og svært opprørte over at enda en prest er blitt brutalt myrdet, sier erkebiskopen av Davao, Romulo Valles, på vegne av Filippinenes bispekonferanse. Bispekonferansen uttrykker sin kondolanse til pater Nilos familie, menighet og bispedømme.

– Vi gjentar vår oppfordring til politiet om å etterforske saken så fort som mulig, slik at gjerningsmennene til denne avskyelige, kriminelle handlingen kan stilles for retten, sier Valles.

 
Høyt elsket

Pater Nilo var prest i provinsen Nueva Ecija, der han arbeidet med sjelesorg for døve og stumme. Han hadde også ansvar for bispedømmets finanser.

Hans lokale biskop, Sofronio Bancud, sier i en egen uttalelse at han håper pater Nilos død skal «lede oss til å elske og leve den katolske tro som han gjorde i sine 17 år som prest. Hans forkynnelse var høyt verdsatt, og han forsvarte troen meget tillitsfullt.» Biskop Bancud oppfordret til bønn for fred, omsorg og trygghet for fellesskapet.

 
Overlevde

Pater Nilo er den tredje filippinske presten som er blitt brutalt myrdet det siste halvåret. De to tidligere drepte katolske prestene på Filippinene er pater Mark Ventura (37), myrdet i Cagayan Valley i april i år, og pater Marcelito Paez (72), drept i et annet område av Nueva Ecija i desember 2017. Det ble også løsnet skudd mot pater Rey Urmeneta (64) sist onsdag, men han overlevde heldigvis, og slapp unna med skader i ryggen og på venstrearmen.

På Filippinene blir prester jevnlig utsatt for vold. Men filippinske biskoper har så langt tilbakevist forslaget om at prestene må få lov til å bære våpen for å beskytte seg selv, ifølge det østerrikske nyhetsbyrået kathpress.

 
Svært farlig

Filippinene regnes som et av de farligste landene i verden for menneskerettighetsaktivister, miljøaktivister og kritiske journalister. Erkebiskopen i Manila, kardinal Luis Antonio Tagle, har siden begynnelsen av mai latt alle kirkeklokkene i bispedømmet slå hver kveld klokken åtte i protest mot volden og drapene.

«Kirkeklokkene skal hjemsøke de gjerningsmenn som utøver vold og mord, slik at de blir minnet om sine handlinger og ofre og aldri får lov til å glemme dem», understreket Tagle overfor filippinske medier da aksjonen ble innledet.

 
Viser til historisk drap

Innledningen i erklæringen til erkebiskop Socrates Villegas og erkebispedømmet Lingayen-Dagupan viser til Henrik IIs berømte ord: «Hvem vil befri meg fra den brysomme presten?» som førte til Thomas Beckets, erkebiskopen av Canterburys, død i 1170. Ordene skal ikke ha vært uttrykt som en direkte ordre, men de resulterte i at fire riddere dro fra Normandie til Canterbury hvor de brutalt myrdet Becket.

 

Les erkebispedømmets budskap