Chile: To nye avskjedssøknader innvilget

 td00abfc.jpg

RYDDER OPP: Pave Frans har til nå innvilget fem avskjedssøknader fra chilenske biskoper i sitt forsøk på å rydde opp i misbruksskandalen som ryster Kirken i det sør-amerikanske landet. REUTERS / Tony Gentile

 

Pave Frans har innvilget to nye avskjedssøknader fra chilenske biskoper. Samtidig er en ny chilensk prest anmeldt og arrestert for misbruk og voldtekt av mindreårige.

 

Tekst: Katolsk.no

 

De to chilenske biskopene er Alejandro Goić Karmelić (f. 1940) fra bispedømmet Rancagua. Hans avgang begrunnes med at mgr. Karmelić har nådd aldersgrensen for biskoper på 75 år. Mgr. Luis Fernando Ramos, som nå er hjelpebiskop i hovedstaden Santiago, er utnevnt til apostolisk administrator sede vacante et ad nutum Sanctae Sedis for bispedømmet.

Den hellige far har også innvilget avskjedssøknaden fra mgr. Horacio del Carmen Valenzuela Abarca, erkebiskop av bispedømmet Talca. Ny apostolisk administrator sede vacante et ad nutum Sanctae Sedis er mgr. Galo Fernández Villaseca, som også har fungert som hjelpebiskop i Santiago.

 

Karadima var mentor

Alle Chiles katolske biskoper leverte inn sine avskjedssøknader i midten av mai, inkludert Goić og Valenzuela. Det skjedde etter samtaler med pave Frans i Vatikanet om overgrepsskandalen som har rystet Kirken i det sør-amerikanske landet.  

The Catholic World Report skriver at «Valenzuela (64) er én av fire biskoper som ble sterkt påvirket av den notoriske chilenske overgriperen p. Fernando Karadima. Karadimas ofre har lenge hevdet at Valenzuela bidro til å skjule sin mentors forbrytelser.»

Det katolske nyhetsnettstedet beskriver også hvordan mgr. Goić riktignok pensjonerer seg, men gjør det på bakgrunn av at han i mai innrømmet å ha latt være å granske beskyldninger om misbruk, som ble lagt frem for ham i 2017. Han bad om unnskyldning for ikke å ha fulgt opp anklagene, og suspenderte flere av prestene som var blitt beskyldt for misbruk i chilenske medier.  

 

Fem søknader innvilget

Pave Frans’ beslutning om å innvilge avskjedssøknadene fra Goić og Valenzuela ble annonsert 28. juni, nesten seks uker etter at samtlige chilenske biskoper søkte om avskjed. Allerede mandag 11. juni kunngjorde Vatikanets pressekontor at tre avskjedssøknader var blitt innvilget. Blant dem som søkte, og fikk søknaden innvilget, var mgr. Juan Barros Madrid, tidligere biskop av Osorno. Han er blitt sterkt kritisert for å ha holdt tilbake informasjon om nettopp Karadima. Karadima ble i 2011 funnet skyldig i overgrep mot mindreårige på 1980- og 90-tallet, og ble dømt til å leve et liv i ensomhet og bønn. De to andre biskopene som fikk sine avskjedssøknader innvilget av pave Frans, var: tidligere erkebiskop Cristián Caro Cordero og tidligere biskop Gonzalo Duarte García De Cortázar. Begge hadde nådd aldersgrensen for biskoper.

Juan Carlos Cruz, ett av overgrepspresten Karadimas ofre, sier til The Catholic World Report at pave Frans «sakte, men sikkert» er iferd med å rydde opp i den skandalerammede chilenske Kirken. Nå er det «to færre ondskapsfulle og korrupte biskoper som leder gode mennesker», uttaler Cruz.   

 

Kirkens granskere på plass

Den maltesiske erkebiskop Charles Scicluna og spanske mgr. Jordi Bertomeu fra Kongregasjonen for troslære er Vatikanets fremste granskere av påstått misbruk i Kirken. Begge befinner seg for tiden i Chile, der de skal følge opp alle tilfeller av seksuelt misbruk av mindreårige begått av geistlige.

­– Vi er her for å yte teknisk og juridisk bistand, slik at Kirken kan håndtere alle misbrukssaker på en ordentlig måte, sa erkebiskop Scicluna til Reuters da han landet i Chile 12. juni.

 

Ny prest anmeldt og arrestert

P. Óscar Muñoz Toledo (56) ble arrestert av chilensk politi 12. juli. Han er anklaget for syv tilfeller av seksuelt misbruk av mindreårige og voldtekt. Han er også beskyldt for å ha bidratt til å skjule andre presters misbruk.

Ifølge The Catholic World Report skal det påståtte misbruket ha begynt i 2002. Ofrene var da 11 til 17 år gamle. Chilenske medier hevder at syv av ofrene er slektninger av Muñoz. Muñoz har tjent i bispedømmet Santiago, blant annet som visekansler og kansler med ansvar for administrative saker.  

 

Les mer