Kardinal, nuntius og biskop angrepet i Nicaragua

 

cq5dam.thumbnail.cropped.750.422.jpg

SKADET AV PARAMILITÆRE: Jose Silvio Baez, hjelpebiskop til Managua, ble angrepet av regjeringsvennlige styrker da han ankom til Basílica San Sebastián i Diriamba.  

 

Den katolske kirke i Nicaragua fordømmer angrep på tre fremtredende representanter for Kirken i landet. Voldsutøverne støtter den sittende regjeringen.

  

Tekst: Susy Hodges, Vatican News

 

Den regjeringsvennlige paramilitære gruppen mishandlet kardinal Leopoldo Brenes, erkebiskop av Managua, erkebiskop Waldemar Stanislaw Sommertag, nuntius til det sentral-amerikanske landet og Jose Silvio Baez, hjelpebiskop av Managua.

Angrepet fant sted da de tre geistlige sammen med prester og en delegasjon journalister ankom Basílica San Sebastián i Diriamba, en by på rundt 60 000 innbyggere sør for den nicaraguanske hovedstaden. Deres oppgave var å hjelpe anti-regjeringsdemonstranter som var fanget inne i den omringede kirken.

 

Skadet biskop

Biskop Silvio Jose Baez ble slått i magen, fikk armen skadet og hans pektoralkors ble stjålet i tumultene som fulgte angrepet. Mobiltelefonen til en av prestene i biskopenes følge ble også stjålet, mens journalistene ble slått, trakassert og fikk utstyret sitt stjålet. Den nicaraguanske bispekonferansen fordømte kort tid etter angrepet voldsbruken, og gjentok budskapet om at Kirkens biskoper står på det lidende folkets side i den pågående konflikten.

 

Fremskynder ikke valg 

Spenningene har stadig økt i Nicaragua etter at regjeringen i april meldte at den ville kutte i sosiale støtteordninger. Kuttene ble raskt trukket tilbake, men demonstrasjonene fortsatte og krevde etterhvert president Daniel Ortegas avgang. Mer enn 250 mennesker er drept i de voldsomme protestene.

Lørdag 7. juli annonserte presidenten at han ikke ville fremskynde valgene som etter planen skal avholdes i 2021. Å gjennomføre tidlige valg er ett av kravene fremsatt av Den nicaraguanske bispekonferansen, som har meglet i striden mellom regjerningen og opposisjonen.