Pavens representant i Nicaragua oppfordrer til dialog

 

DE FALNE: Skilt med navn på de som har falt i konflikten med president Ortegas regjering, legges ut i La Merced park in San Jose, Costa Rica. Foto: REUTERS / Juan Carlos Ulate

 

 

Den apostoliske nuntius til Nicaragua ber i pave Frans’ navn om fred. Over 360 mennesker er blitt drept siden konflikten begynte, og regjeringsstyrker har nå okkupert opposisjonsbastionen Masaya, nær hovedstaden Managua.

 

Tekst: Devin Watkins, Catican News

 

Pave Frans’ representant til Nicaragua, erkebiskop Waldemar Stanisław Sommertag, anmoder partene på det innstendigste om å stanse volden som har rystet landet siden protestene mot regjeringen begynte 18. april 2018.  

Mer enn 360 mennesker har så lagt mistet livet i den blodige konflikten mellom president Daniel Ortegas styrker og demonstranter som støtter landets politiske opposisjon. President Ortega har sittet ved makten siden 2007, og er nå inne i sin tredje mandatperiode. Ortega er gift med visepresident Rosario Murillo.

 

Paven dypt bekymret

I en uttalelse fra tirsdag skriver erkebiskop Waldemar Stanisław Sommertag at de nå gjennomlever «en tragisk periode» for landet:

«Jeg ønsker å uttrykke, på vegne av Den hellige far og Den hellige stol, min dype bekymring for den alvorlige situasjonen landet står overfor. Det er åpenbart uakseptabelt å tro at flere døde og voldsofre vil kunne løse landets politiske krise og legge grunnlaget for en fredfull og lykkelig fremtid for Nicaragua», uttaler han.

 

Vend tilbake til forhandlinger

Erkebiskop Sommertag sier at pave Frans og han «sørger over de døde og ber for deres familier».

«Med hele min menneskelige og åndelige styrke henvender jeg meg til partenes samvittighet. Jeg ber dem om å vende tilbake til forhandlingsbordet så raskt som mulig, slik at vi gjennom en nasjonal dialog kan finne frem til hensiktsmessige løsninger på denne krisen.»

Nuntius påpeker at landet er beskyttet av den hellige Jomfru Maria, og ber om at hun «hjelper og veileder vårt elskede Nicaragua».  

 

Vold mot Den katolske kirke

Tirsdag 17. juli tok politi og paramilitære grupper som støtter regjeringen, kontroll over Masaya, en forstad til hovedstaden Managua og et symbol på motstanden mot president Ortegas styre.

Den katolske kirke i Nicaragua er også blitt et mål for angrep fra regjeringens militære og paramilitære styrker.  

Kardinal Leopoldo Brenes, erkebiskop av Managua, ble angrepet og skadet av regjeringens tilhengere 9. juli. Erkebiskop Sommertag og hjelpebiskop Silvio Báez ble også ofre for regjeringsstøttet aggresjon.

Abelardo Mata, biskop av Estelí, klarte såvidt å unnslippe et lignende angrep siste uke.

 

Til tross for disse voldshandlingene har biskopene i Nicaragua fulgt pave Frans’ oppfordring om å fortsette arbeidet for dialog med Ortegas regjering. Biskopene fordømmer «regjeringens manglende politiske vilje til oppriktige forhandlinger og forsøk på å finne farbare veier til demokrati».

 

Les mer