Kim Jong-un inviterer Frans

 

td30c069.jpg

BUDBRINGER: Sør-Koreas president Moon Jae-in møtte den nord-koreanske diktatoren Kim Jong Un 21. september 2018.  Jae-in overbringer en invitasjon til Nord-Korea når han møter pave Frans til audiens torsdag 18. oktober. Foto: NTB/Scanpix


Nord-Koreas leder, Kim Jong-un, har sendt en beskjed med Sør-Koreas president om at hvis paven kommer til Nord-Korea og hovedstaden Pyongyang, vil han bli hilst varmt velkommen.


Dette skriver Vatican News foran Sør-Koreas president Moon Jae-in audiens hos pave Frans i Vatikanets apostoliske palass torsdag 18. oktober. Moon Jae-in bringer med seg en invitasjon fra diktator-naboen i nord til pave Frans.

 
Messe for fred

Sjefen for Den hellige stols pressekontor, Greg Burke, sier også til Vatican News at Vatikanets statssekretær, kardinal Pietro Parolin, vil feire en «Messe for fred» for den koreanske halvøy i Peterskirken onsdag den 17. oktober. Sør-Koreas president Moon Jae-in, selv katolikk, vil delta under messen.

Pave Frans følger selv utviklingen på den koreanske halvøy tett, skriver Catholic Herald. Han besøkte Sør-Korea i august 2014 under de 6. asiatiske Youth Days. Avslutningsmessen ble dedikert forsoning mellom folkene på halvøya, og han oppfordret alle koreanere til å avvise «alle utspill om mistanker og konfrontasjon», og i stedet søke nye veier for å bygge fred. Paven har også støttet fredssamtaler mellom de to koreanske landene og samtaler mellom Nord-Korea og USA.

 
Historisk periode

Vatikanets utenriksminister, erkebiskop Paul Gallagher, besøkte den demilitariserte sonen mellom Nord-Korea og Sør-Korea den 5. juli i år, og påpekte da at «dette er en veldig historisk periode, en periode med håp, og Den hellige far støtter disse fremskrittene.»
-Jeg er sikker på at bønn og støtte fra kristne og andre menn og kvinner av god vilje rundt omkring i verden vil sørge for at mange gode ting vil bli oppnådd i de kommende månedene. Vi ber om det, sa erkebiskop Gallagher under besøket.

 
Tredje møte

De diplomatiske forhandlingene mellom Nord- og Sør-Korea fortsatte på det tredje felleskoreanske toppmøtet mellom lederne Kim og Moon, som fant sted den 18. september i år i Pyongyang. Det falt sammen med uken i Sør-Korea hvor katolikker feirer halvøyas martyrhelter.
Sør-Koreas førstedame, Kim Jung-sook, deltok i messen sammen med koreanske biskoper som en del av festlighetene. Hun ba for de diplomatiske forhandlingene i Seouls Myeongdong-katedral i dagene før toppmøtet.

 

Forbrytelser

Nord-Korea har 25 millioner innbyggere. Landet er en versting hva gjelder menneskerettigheter. En 372 siders FN-rapport i 2014 dokumenterte forbrytelser mot menneskeheten, inkludert henrettelser, slaveri, tortur, fengsel, tvungen abort og bevisst utsulting av befolkningsgrupper.
80.000 til 120.000 mennesker er for tiden internert i Nord-Koreas seks politiske fengselsleirer. USAs utenriksdepartement har funnet beviser på sult, tvangsarbeid og tortur.

 

Ber for fred

Sørkoreanske biskoper har gjennom flere tiår ledet katolikker i bønn for forsoning og enhet på den delte koreanske halvøya.
«Siden 1965 har Den koreanske katolske kirke bedt for den sanne fred i de to koreanske landene og for en forsoning mellom landene», skrev erkebiskop Kim Hee-Jung av Gwangju i april etter det første møtet mellom de to koreanske lederne.

 
Ved hjelp av Gud

«Gjennom våre bønner skjer det noe mirakuløst i våre land og ved hjelp av Gud, vil ingenting være umulig,» skrev erkebiskop Kim videre, og fortsatte: «Til den dagen hvor full fred er etablert på den koreanske halvøya og splittede folk er blitt forente, vil Den koreanske katolske kirke følge denne ferden mot forsoning av folket i en enhet.»

 

Les mer