Nordiske familiedager 2020: Lek, moro og fellesskap i troen

 

CANCELLED

Due to the present coronavirus pandemic's impact on our countries, we regret to inform that the Nordic Family Days 2020 May 21 to 24 have been cancelled. Payments and booking fees are being refunded to all registered participants these days. 
 
Holy Family, pray for us all.
 
The Pastoral Department of the Catholic Diocese of Oslo
 
 

KANSELLERT

Pga. den pågående korona-pandemien ser vi oss nødt til å informere om at Nordiske familiedager 2020 fra 21. – 24. mai, dessverre er kansellert. Innbetalinger og påmeldingsgebyrer vil bli refundert snarlig. 
 
Hellige familie, be for oss alle!
 
Pastoralavdelingen, Oslo katolske bispedømme
 
 

 

Nordiske familiedager arrangeres 21. – 24. mai 2020

  • Se dagenes program nederst i saken

NordicFamilyDays_kjeller.jpg

 

Sett av 21. – 24. mai og meld deg på Nordiske familiedager! – Her kan hele familien oppleve fellesskap i troen med andre katolske familier og våre biskoper, sier Maria Fongen ved Pastoralavdelingen.

 

Tekst: Petter T. Stocke-Nicolaisen 

 

De nordiske biskopene inviterer katolske familier i Norge, Danmark, Sverige, Finland og på Island til fire dagers leir i slutten av mai. De håper at 200 deltagere vil samles under mottoet: «Kjærlighet i familien – en styrke for Kirken».

– Det blir familiemesser, foredrag, samtaler, skapende virksomhet, lek, underholdning – og litt sport! Ja, det vil skje en hel masse, forteller Maria Fongen ved Oslo katolske bispedømmes Pastoralavdeling.

Deltagerne blir innlosjert på idylliske Haugetun folkehøyskole i Rolvsøy, Østfold, ca. 13 mil syd for Gardermoen. Pris per person inkluderer alt: tre overnattinger, alle måltider og utflukter til Gamlebyen og Sta. Birgitta menighet i Fredrikstad.  

Hva er Nordiske familiedager?

– Det er et arrangement for katolske familier i alle de fem nordiske landene som Den nordiske bispekonferanse har tatt initiativ til. Det finner sted hvert femte år. Deltagerne inviteres til å være med på å samtale om vår tro på Kristus, hvordan leve troen ut som familier og få støtte og veiledning av våre biskoper. Det er som en stor familieleir, sier Fongen (bilde under, t.h.).

Hun forteller at hvert land gjennomfører familiedagene på litt forskjellige måter: Svenskene hadde en familiekongress på høyskole og med hotellovernatting, mens danskene valgte en mer tradisjonell leir på campingplass.

 

IMG_2218.jpeg Aktiviteter for hele familien

Vår egen Pastoralavdeling samarbeider om arrangementet med de andre nordiske landene gjennom Nordisk katolsk råd for familien. Programmet er under utarbeidelse, men noe er allerede klart: Biskopene vil både feire festmesse med familiene lørdag 23. mai i Sta. Birgitta menighet, være deres veiledere i troen og velsigne dem. Kardinal Anders Arborelius O.C.D. er blant de bekreftede innlederne.

– Hva mer kan man oppleve under familiedagene?

– Utrolig mye mer! Man tilbringer tid og deler erfaringer med et stort mangfold av katolske familier. Så blir det familiemesser, foredrag, samtaler, skapende virksomhet, lek, hyggelige måltider, familietevlinger, underholdning – og litt sport! Det viktigste er å erfare enheten i Kristus med andre katolske familier og våre biskoper, sier Fongen.

Hun forteller at den lokale Sta. Birgitta menighet generøst stiller opp og lager lunsj til deltagerne i forbindelse med en utflukt til Fredrikstad lørdag 23. mai.

– Hva står på det planlagte tros-programmet?

–  Alderstilpassede foredrag og katekeser for voksne, ungdom og barn, fulgt av praktiske verkstedsøkter og film, diskusjonsgrupper for ungdom. Barna får muligheten til å tegne, male, modellere og synge innimellom katekesestundene. Vi feirer messe hver dag, det blir morgen- og aftenbønner, sakramentstilbedelse og anledning til å skrifte. Det blir en god, tradisjonell katolsk leir – som en helg på Mariaholm, men tilrettelagt for hele familien, sier Fongen og forteller at Haugetun har en veldig fin formingssal, som de gjerne vil vi bruke.

– Kanskje blir det babysang og kanskje litt drama – vi undersøker mulighetene nå, sier hun.

 

NKRF.jpeg

ARRANGØRENE i NORDISK KATOLSK FAMILERÅD: (fra venstre, bakerste rekke) Marko Tervaportti (FIN), diakon Kaare Nielsen (DK), (fremre rekke, fra venstre) April Frigge (IS), biskop Berislav Grgic (formann), Maria Elizabeth Fongen (NO) og diakon Göran Fäldt (SE).

 

11ec1e53-58f2-4edd-bf5e-00620c57b2d3.jpgBiskopene blir «leirprester»

Initiativtager for familiedagene er Den nordiske bispekonferanse. Biskopene og kardinal Arborelius (bilde t.h.) vil delta under hele arrangementet, men hva skal våre hyrder egentlig ta seg til?  

– De skal feire messene, de vil tale til oss; de vil være rundt og med oss, slik leirprester vanligvis er, på en avslappet og nøktern måte. De vil være nær familiene og spre tro og glede. Siste gang vi arrangerte familieleir gav biskopene en avsluttende velsignelse til familiene. Det var en veldig fin opplevelse, og vi har spurt om de kan gjøre det igjen, forteller Fongen. Hun legger til at hver biskop har i oppgave å feire én messe eller en morgen/aftenbønn – og de kommer dessuten til å stille som gode samtalepartnere for deltagerne.

– Har du vært på familiedagene selv? Hvordan var det?

– Ja! Jeg har deltatt på de to foregående. Til Sverige i 2010 hadde jeg med mann og fem barn. Det var en veldig artig opplevelse: Mannen min og jeg kunne gå på foredrag, mens barna deltok på andre aktiviteter, slik som å synge i kor. Ett av barna var med på en spennende grottetur, husker jeg, og vi dro alle sammen på utflukt til fransiskanernes kommunitet i nærheten. Jeg kan varmt anbefale å dra på familiedager!

– Årets «norske» nordiske familiedager foregår på Haugetun folkehøyskole. Hva slags sted er det?

– Til daglig drives Haugetun som kristen folkehøyskole. Utenom skoleåret tar de imot andre grupper. Skolen har en enkel, men god standard med hyggelig atmosfære. Rommene er fine, de fleste med eget bad. Omgivelsene er landlige og trygge.

Rommene har plass til å legge inn en ekstra madrass og en babyseng. Ungdommene kan glede seg til nattlig opphold på egne sovesaler.

– Rommene gir mulighet til å trekke seg tilbake dersom man har behov for litt ro, f.eks. hvis et barn må sove eller spise. Det er også et skolekjøkken der, som familiene kan bruke til å lage mat til småbarna utenom måltidene, varme tåteflasker eller hva det nå enn måtte være, sier Fongen, og presiserer at kost og losji er inkludert i prisen.

Pastoralavdelingen arbeider også med en familiekatekese, som kan være til hjelp for familiene i det å bevisstgjøre seg sin rolle som katolsk familie og hvordan de kan leve ut troen i familien. Den sendes alle bispedømmer på nyåret og legges ut på nett.

 

Bildekarusell-fellesrom-skoleanlegg-Haugetun-Folkehøgskole-10[4].jpeg

LEIRSTED: Nordiske familiedager arrangeres på Haugetun folkehøyskole, like utenfor Fredrikstad. – Rommene er fine, mange av dem med eget bad. Omgivelsene er landlige og trygge, forteller Maria Fongen. Foto: Haugetun folkehøyskole 

 

Stort-dobbeltrom-1.jpeg

ENKEL OG GOD STANDARD: Rommene er hyggelige og noen har eget bad. –  Det er også et skolekjøkken på skolen som familiene kan bruke, minner Maria Fongen om. Foto: Haugetun folkehøyskole  

 

Logo Nordic Family Days 2020[1].jpgFakta: Nordiske familiedager 2020

 

Påmelding

Meld dere på nå, og bli del av en gledesfylt troserfaring sammen med katolske familier fra Danmark, Finland, Island, Sverige og Norge! Vi har plass til 200 deltagere.

 

Priser:
  • Voksne (12 år +): NOK 1500,-
  • Barn (4 – 11 år): NOK 750,-
  • Barn under fire år: GRATIS
  • Påmeldingsavgift: NOK 250,- pr. familie

Prisen inkluderer tre overnattinger på Haugetun folkehøyskole, alle måltider samt besøk til Gamlebyen og Sta. Birgitta menighet i Fredrikstad. Reiseutgifter er ikke inkludert.

 

Reise

Reiser dere via Oslo, kan dere komme til Haugetun på følgende måter:

  • Fra Oslo lufthavn, Gardermoen, ta Flybussen FB11, direkte til Fredrikstad Bussterminal (ca. 2 t)
  • Fra Oslo S, tog R20 eller R20x til Fredrikstad stasjon (ca. 1t 10min)
  • Fra Oslo Bussterminal: Buss VY6 hver time til Fredrikstad Bussterminal (1t 20min) 

Kommer du fra Torp Sandefjord lufthavn:

  • Forhåndsbestill Paulsenbuss til Horten, ta Bastøfergen til Moss, derfra tog R20 til Fredrikstad stasjon

Vi organiserer transport tur/retur mellom Fredrikstad stasjon/Bussterminalen og Haugetun hver time mellom kl. 12.00 og 17.00 den 21. mai, og fra kl. 14.00 den 24. mai. Det går også an å kjøre egen bil direkte til Haugetun.

 

Innlosjering

Familiene blir innlosjert i det antall dobbeltrom de trenger, en del med eget bad, andre der to eller flere rom deler bad. Skolen tilbyr sengetøy for kr. 100,- pr. person, og ekstra madrasser til barn. Ta med babyreiseseng ved behov. Ved stor pågang vil ungdom få soveplass på madrasser i klasserom for hhv. jenter/gutter.

 

Program

Nordiske Familie Dager_Program_Side_2.jpg