St. Olav kirkeblad: Miljø på agendaen

 

 

IMG_7308.jpeg

100 SIDER TRO, INNSIKT, UTSYN OG HÅP: Redaktør av St. Olav kirkeblad Nils Heyerdahl byr leserne på en rikholdig meny av katolsk kvalitetsjournalistikk, blant annet i form av artikler om Rafaels Sixtinske Madonna, roboter fra middelalderen og et intervju med leder av Oslo katolske bispedømmes Fagetiske råd Georg Fredrik Rieber-Mohn om Kirkens arbeid mot overgrep. 

 

 

Denne uken holdt FN et ekstraordinært klimamøte for verdens ledere – og St. Olav kirkeblad III 2019 følger opp med pave Frans' Laudato Si' som tema for 15 redaksjonelle sider.   

 

Tekst og foto: Petter T. Stocke-Nicolaisen

 

100 sider katolsk kvalitetsjournalistikk er påvei ut til St. Olav kirkeblads abonnenter. Høstutgaven spenner fra 15 sider Laudato Si' via besøk hos St. Olav menighet i Oslo, klostertankne til sr. Hanne-Maria ved Tautra Mariakloster til 15 sider bokekstra og profil av svenske Gunnel Vallquist. 

 

v02_0051D237647EF0B440257D6A192AD8B5.jpgHva er spesielt med denne utgaven av St. Olav kirkeblad, redaktør Nils Heyerdahl?

– At en hel seksjon er viet et bestemt tema: pave Frans’ encyklika Laudato Si’ (bilde t.h.) om naturens og samfunnenes fremtid.

 

Hvorfor en seksjon om «Laudato Si’» nå – det pavelige rundskriv kom jo ut i 2015?

– Problemene som paven tar opp, er langt fra løst. Og er neppe løst om fire år, heller. Miljøkrisen og den urettferdige fordeling av goder og ressurser i våre samfunn forblir dessverre aktuelle.

 

Du skriver selv i din lederartikkel at rundskrivet er «en usedvanlig tekst». Hva mener du?

– Det er ikke første gang at en pavelig encyklika tar opp aktuelle politiske problemer i samtiden, fra den særdeles aktive Leo XIII på slutten av 1800-tallet og fremover. Men for meg er det usedvanlig at en slik tekst er så konkret, detaljert, faglig velinformert, og formet i et språk som treffer så presist realitetene i dagens situasjon for natur og samfunn.  

 

Hele 18 sider er også dedikert bøker. Fortell! 9788282821780.jpg

– Det kommer for tiden mange bøker som burde være interessante for våre lesere, og vi prøver å henge med. Hans Fredrik Dahl skriver denne gang om en sjanger som er blitt den rene folkelesning: bøker om vikingtiden og den tidlige middelalder, Olav Rune Bastrup skriver om en ny konversjonsroman, Veibeskrivelse av pseudonymet Ylva Mørch, Arne Berggren tar for seg en bok om religion og humor, der to norske katolske prester inngår i kildematerialet. Det er ikke hver dag bøker på Humanist forlag treffer oss hjemme, men denne gangen omtaler Ewa Siarkiewicz-Bivcand en interessant bok om Polen (bile t.h.), skrevet av Ingrid Brekke. Glemmes skal heller ikke en meget personlig og frittalende beretning om forberedelser og gjennomføring av St.Olavs-jubileet i 2014, av Dordi Glærum Skuggevik, samt p. Oddvar Mois omtale av en bok som ble utgitt i 1577, nå oversatt til norsk: Den indre borgen av Teresa av Avilla.

 

Vogt-Kari_author_full.jpg

En redaktør skal ikke røpe sine personlige favoritter, derfor: Om du ikke hadde vært redaktør av St. Olav kirkeblad, hvilken artikkel ville du lest først?

- Artikkelen om Gunnel Vallquist, i serien «Katolske profiler. Den handler om en viktig svensk katolsk forfatter og norgesvenn som jeg selv hadde gleden av å treffe noen ganger og som i sin tid var medarbeider i St Olav. Kari Vogt (bilde t.h.), ellers mest kjent som ekspert på islam, har levert en interessant, personlig og velskrevet artikkel om henne.

 

Det kommer stadig inn henvendelser fra lesere som vil betale abonnement på St. Olav kirkeblad, som heldigvis er et blad i vekst. Hva er prisen for et årsabonnement? Og hvordan tegner man et?

– Det er helt fint om noen vil betale, men det er i så fall frivillig! Bladet er fremdeles gratis og leveres til inn- og utland. Abonnent bli man ved å oppgi navn og adresse. Prøv f.eks. en e-post til abonnement@katolsk.no eller en tekstmelding til 417 16 052, med kodeord STOLAV, etterfulgt av navn og adresse. Du kan også abonnere via dette skjemaet på katolsk.no. 

 

Til slutt: Har redaktøren noe mot at katolsk.nopubliserer pavens vakre Bønn for vår jord, som er illustrert så nydelig på side 99 i bladet?

– Selvfølgelig ikke!

 

 

En bønn for vår jord 

 

Allmektige Gud, du er nærværende i hele universet 

og i de minste av dine skapninger. 

Du omfavner med din mildhet alt som eksisterer. 

Utgyt over oss din kjærlighets kraft, 

så vi kan beskytte livet og skjønnheten. 

Fyll oss med fred, så vi kan leve  

som brødre og søstre uten å skade noen. 

O, Gud for de fattige, 

hjelp oss å redde de forlatte og glemte på denne jord, 

så dyrebare i dine øyne. 

Skjenk oss helbredelse i våre liv, 

slik at vi kan så skjønnhet, ikke forurensning og ødelggelse. 

Berør hjertene 

til dem som bare ser etter profitt 

på beskostning av de fattige og jorden. 

Lær oss å oppdage hver tings verdi, 

å bli fylt med ærefrykt og ettertanke, 

å erkjenne at vi er dypt forenet 

med alle skapninger 

mens vi er på vei mot ditt uendelige lys. 

Vi takker deg for at du er med oss hver dag. 

Vi ber deg, gi oss mot i vår kamp 

for rettferdighet, kjærlighet og fred.