Quiz na Wielkanoc 2022

standard_Ricci__Sebastiano_-_The_Resurrection_-_Google_Art_Project.jpg

 

Tekst: Marta Tomczyk-Maryon

 

1. Wielki Tydzień rozpoczął się w tym roku…

a) w sobotę 9 kwietnia

b) w Niedzielę Palmową 10 kwietnia

c) w Wielki Poniedziałek 11 kwietnia

 graphic-g54a6eed82_1280.png

2. Triduum Paschalne, które stanowi szczyt roku liturgicznego jest celebracją tajemnicy męki, śmierci i zmartwychwstania Chrystusa. Kiedy się rozpoczyna i kiedy kończy?

a) rozpoczyna się w Wielki Czwartek wieczorem, a kończy nieszporami w Wielką Sobotę

b) rozpoczyna się w Wielki Czwartek wieczorem, a kończy nieszporami w Niedzielę Zmartwychwstania Pańskiego

c) rozpoczyna się w Wielki Piątek rano i kończy jutrznią w Poniedziałek Wielkanocny

 

3. Przed pojmaniem i uwięzieniem, Jezus modlił się w pewnym ogrodzie. Jak nazywało się to miejsce?

a) Ogród Oliwny, zwany również Getsemani

b) Ogród Dawida

c) Golgota, czyli Góra Czaszki

 

4. W jaki sposób Judasz wskazał strażnikom Chrystusa, gdy przyszli, aby Go uwięzić?

a) podszedł do Jezusa i położył na Jego ramieniu rękę

b) ucałował Go

c) wskazał Go palcem

 

5. Podczas pojmania Jezusa jeden z Jego uczniów użył przemocy wobec strażników. Co się wydarzyło?

a) św. Jan zranił jednego ze strażników w ramię

b) św. Jan uderzył jednego ze strażników w twarz

c) św. Piotr odciął ucho jednemu ze strażników

 

6. „A był zwyczaj, że na każde święto namiestnik uwalniał jednego więźnia, którego chcieli” (Mt 27,15). Jak nazywał się więzień, który wyszedł na wolność zamiast Jezusa?

a) Ananiasz

b) Barabasz

c) Juda

 

7. Co oznacza skrót EDK?

a) Ekumeniczna Droga Krzyżowa

b) Ekstremalna Droga Krzyżowa

c) Ewangeliczna Droga Krzyżowa

 

8. Kiedy sprawuje się Wigilię Paschalną?

a) w Wielki Czwartek wieczorem

b) w Wielką Sobotę po zapadnięciu zmroku

c) w Niedzielę Zmartwychwstania Pańskiego przed zachodem słońca

 
9. Jaki kolor szat obowiązuje kapłanów w Wielki Piątek?

a) czerwony

b) fioletowy

c) czarny

 

10. Na krzyżu, do którego przybito Jezusa, na rozkaz Piłata umieszczono tabliczkę z napisem „Jezus Nazarejczyk, Król Żydowski”. W jakich językach były wypisane te słowa?

a) po hebrajsku, łacińsku i grecku

b) po aramejsku i łacińsku

c) po grecku i łacińsku

 christ-gba51587f9_1280.png

11. Wisząc na krzyżu Jezus zwrócił się do swojej Matki, mówiąc, jak podaje Ewangelista Jan: „Niewiasto, oto syn Twój”. Kogo wybrał na Jej „nowego” syna i opiekuna po swojej śmierci?

a) św. Mateusza

b) swojego ucznia św. Jana

c) św. Piotra

 

12. Kiedy po Zmartwychwstaniu Jezus ukazał się po raz pierwszy swoim uczniom, nie było wśród nich św. Tomasza. Dlatego nie uwierzył on w opowieści apostołów. Jednak, kiedy zmartwychwstały Chrystus ukazał się po raz drugi i nakazał niedowiarkowi dotknąć swoich ran, Tomasz nie miał już żadnych wątpliwości. Co powiedział niewierny Tomasz (według Ewangelii św. Jana) w momencie, gdy zrozumiał, że zmartwychwstanie jest faktem?

a) „Byłem niedowiarkiem, a stałem się wierzącym”

b) „Wybacz Panie, mój brak wiary”

c) „Pan mój i Bóg mój!”

 

13. Kiedy w tym roku (2022) wypada prawosławna Niedziela Zmartwychwstania Pańskiego?

a) 17 kwietnia

b) 25 kwietnia

c) 1 maja

 

14. Jedną z najbardziej znanych polskich pieśni wielkanocnych jest Zwycięzca śmierci. Wybierz brakujący fragment: „Zwycięzca śmierci, piekła i szatana, /Wychodzi z grobu dnia trzeciego z rana/Naród niewierny…” 

a) trwoży się, przestrasza/ Na cud Jonasza. Alleluja!

b) ucieka, lęka się/ Na cud Jonasza. Alleluja!

c) kaja się, spowiada/ Na cud Jonasza. Alleluja!

 jesus-christ-ga57f49e2c_1920.jpg
15. Dlaczego Monstrancję po przeniesieniu do Grobu Pańskiego przykrywa się białym welonem?

a) biały welon przykrywający monstrancję z Najświętszym Sakramentem symbolizuje całun, jakim przykryto ciało Jezusa po Jego śmierci

b) biały welon przykrywający monstrancję z Najświętszym Sakramentem symbolizuje czystość i dziewictwo Matki Bożej

c) jest to związane z tradycją - białym welonem przykrywali monstrancję z Najświętszym Sakramentem pierwsi chrześcijanie

 

 

16. Kto pierwszy według Ewangelii św. Jana ujrzał pusty grób Zmartwychwstałego Chrystusa?

a) św. Piotr

b) Maria Magdalena

c) Matka Boża

 

17. Najważniejszym świętem katolickim jest…

a) Boże Narodzenie

b) Wniebowzięcie NMP

c) Zmartwychwstanie Pańskie

 easter-eggs-2145667_960_720.webp

18. Wielkanoc po norwesku to…

a) Jul

b) Påske

c) Stille Uke

 

19. Jakiej wielkanocnej tradycji nie praktykują Norwedzy?

a) święcenia pokarmów na wielkanocny stół

b) święcenia palm w Niedzielę Palmową

c) przygotowywania „grobu Pańskiego” w kościołach

 

20. Jak w naturalny i ekologiczny sposób uzyskać charakterystyczny brązowo-czerwony kolor pisanek?

a) należy je gotować z młodym żytem

b) należy je gotować w łupinach cebuli

c) należy je gotować z owocami dzikiej róży

 

chicken-g80fc37595_1280.png

 Odpowiedzi:

1: b, 2: b, 3: a, 4: b, 5: c , 6: b, 7: b, 8: b, 9: a, 10: a, 11: b, 12: c, 13: b, 14: a, 15: a, 16: b, 17: c, 18: b, 19: a, 20: b

  

 

Jeśli masz ochotę rozwiązać jeszcze jeden quiz zapraszamy TUTAJ