Den hellige Ammonius av Alexandria og 25 ledsagere

Minnedag: 8. september

Den hellige Ammonius led martyrdøden for sin kristne tro i Alexandria i Egypt på et ukjent tidspunkt sammen med 25 navngitte ledsagere. Vi kjenner ikke noen nærmere omstendigheter. I det førkonsiliære Martyrologium Romanum står navnet på to av Ammonius’ ledsagere, den hellige Theofilos og Neoterius og 22 ledsagere: Alexandriae sanctorum Martyrum Ammonis, Theophili, Neoterii et aliorum viginti duorum. Bollandistene har navn på dem alle:

De hellige Ammonius (Ammon), Faustus, Serapion, Pius, en annen Pius, Theofilos (Theophilus), Neoterius (Neotherius) med flere andre ikke navngitte; Nemesus, Arion, Ammon (Amnon), Peter (Petrus), Sabinus, Demetrius med førti andre; Didymus, Mitisorus, Panetus, Achilles, Isidor (Isidorus), en annen Serapion, Magita, Oroseus, Silvanus, Arapion med flere ikke navngitte; en annen Demetrius og Severus med elleve eller tretten andre; en annen Severus med mange ikke navngitte.

Deres minnedag er 8. september. De står ikke i den nyeste utgaven av Martyrologium Romanum (2004), der står i stedet de hellige Faustus, Dius og Ammonius, martyrer sammen med den hellige biskop Peter av Alexandria.

Kilder: Benedictines, Bunson, KIR, heiligen-3s.nl, zeno.org - Kompilasjon og oversettelse: p. Per Einar Odden

Opprettet: 10. august 1999

av Webmaster publisert 20.07.2006, sist endret 28.12.2015 - 12:06