De tre hellige jomfruer

Minnedag: 6. januar

De hellige Dorotea, Margareta, Barbara og Katharina, fra Rosenkransalteret (1510) i Liebfrauenmünster i Wolframs-Eschenbach i Ansbach i Mittelfranken i delstaten Bayern

De tre hellige jomfruer, Virgines Capitales eller på tysk «Drei heilige Madl'n», er de hellige Barbara av Nikomedia, Katarina av Alexandria og Margareta av Antiokia. Alle de tre er blant De fjorten nødhjelperne, en gruppe helgener som i middelalderen inntok en særstilling i folkefromheten i Rhinland. Lokale tradisjoner bytter ut en av dem eller føyer til andre helgener, som de hellige Dorotea av Caesarea eller Maria Magdalena.

I det tyske språkområdet æres «die Drei heilige Madl'n» som «Schützerinnen des Nährstandes (Margareta), des Lehrstandes (Katarina) und des Wehrstandes (Barbara)». (Beskyttere for næringslivet, skolevesenet og forsvaret). Et kjent dikt lyder:

Margareta mit dem Wurm, / Barbara mit dem Turm, / Katharina mit dem Radl, / das sind die drei heiligen Madl («Margareta med ormen [=dragen], / Barbara med tårnet, / Katarina med hjulet, / det er de tre hellige pikene»).

De fremstilles alle tre sammen med Guds Mor Maria.

«Die drei Heiligen Madl'n» ble fremfor alt æret i Rhinland fra 1200- til 1400-tallet med tyngdepunkt i Worms. Der var de også kjent som de hellige Embede, Wilbede og Warbede.

av Webmaster publisert 01.04.2009, sist endret 28.12.2015 - 12:06