De hellige 42 martyrer av Amorion (d. 845)

Minnedag: 6. mars

Amorion (Ἀμόριον; Ammoria; lat: Amorium; arab: Ammuriye) var en by i Frygia i Lilleasia som i dag ligger i ruiner nær landsbyen Hisarköy i Tyrkia. I 820 kom keiser Mikael II (820-29) fra Amorion på den bysantinske tronen og etablerte det amoriske dynasti (820-67). Dette var starten på byens mest blomstrende periode, da den ble den største i Lilleasia. Men byens status som hjemby for det regjerende dynastiet skulle også bli dens skjebne, for i 838 rettet kalif al-Mu'tasim av Bagdad et målrettet angrep mot byen, som falt og ble rasert. Etter dette kom byen seg aldri. Amorium er fortsatt et titularbispesete i Den katolske kirke.

Etter plyndringen i 838 ble innbyggerne massakrert, mens 42 offiserer og notabiliteter fra Amorion ble brakt som gisler til Samarra i Syria (i dag i Irak) på grunn av deres krigserfaring. Der ble de holdt i syv år i et håp om å konvertere dem til islam og bruke dem i deres egen krigsinnsats, men da de fortsatt nektet å konvertere, ble de henrettet der i 845. Likene ble kastet i elven Eufrat. Kirken helligkåret dem som «De 42 martyrer av Amorium». Deres minnedag er 6. mars.

Vi kjenner navnet på åtte av martyrene: generalene Aetius (Aetitus) og Melissenus, Theodor, som var sjef for den keiserlige seremonielle livgarden, evnukken Craterus og offiserene Konstantin, Theofilos, Callistus og Basoes (Bassoes).

av Webmaster publisert 06.07.2010, sist endret 27.04.2019 - 13:14