Den hellige Alexander av Lyon og ledsagere (d. 178)

Minnedag: 24. april

Alexander og EpipodiusDen hellige Alexander (gr: Alexandros; Αλεξανδρος) var en ung mann av gresk opprinnelse som bodde i Lyon i Gallia i andre halvdel av 100-tallet. Han og den hellige Epipodius var unge, ugifte menn og venner siden lang tid tilbake. De var gode kristne og ved å gjemme seg hos en enke som bodde like utenfor byen, prøvde de å unngå å bli tatt av hedningene i de store kristenforfølgelsene under keiser Markus Aurelius (161-80) (se 48 martyrer av Lyon og Vienne).

Men romerske tjenestemenn oppsporet dem, og etter å ha blitt torturert ble de drept. Epipodius ble halshogd, mens Alexander ble pisket og deretter korsfestet sammen med 34 andre to dager senere. Alexander og hans ledsagere minnes den 24. april, to dager etter Epipodius. Alexander minnes også sammen med Epipodius den 22. april. Deres navn står i Martyrologium Romanum.

Kilder: Attwater/Cumming, Benedictines, Bentley, Bunson, KIR, CSO, Infocatho, santiebeati.it, zeno.org - Kompilasjon og oversettelse: p. Per Einar Odden

Opprettet: 22. oktober 2000

av Webmaster publisert 18.07.2006, sist endret 28.11.2015 - 02:49