Den salige Aaron av Kraków ( -1059)

Minnedag: 9. oktober

Den salige Aaron var i henhold til den polske legenden benediktinermunk (Ordo Sancti Benedicti – OSB) i Cluny under den hellige Odilo. Der viste han en så intens fromhet og et så stort intellekt at hans overordnede sendte ham til Polen for å misjonere.

Men nyere forskning har vist at det var først i historieskrivingen på 1600-tallet han ble tillagt denne bakgrunnen. I virkeligheten var han nok identisk med munken Aaron i Brauweiler ved Köln, som kan ha vært født i Irland. Grunnleggerne for benediktinerklosteret Tyniec ved elva Vistula i Polen var prins Kasimir av Polen og hans mor, dronning Richeza, og hennes foreldre hadde grunnlagt klosteret Brauweiler. Hennes onkel var erkebiskop av Köln, og han sendte vel Aaron til niesens grunnleggelse i Polen.

Aaron ble i 1040 valgt til den første abbed for Tyniec. I 1046 ble han den første erkebiskop av Kraków, et embete han hadde til sin død.

Aaron døde den 15. mai 1059. Hans minnedag er 9. oktober. Hans episkopat er det første dokumenterte i regionen, siden lokale invasjoner og konstante kriger ødela mye av dokumentasjonen om hans forgjengere.

av Webmaster publisert 12.07.2006, sist endret 28.11.2015 - 02:49