Den hellige Alexandra av Amisus og åtte ledsagere (d. ~300)

Minnedag: 20. mars

Den hellige ClaudiaDe hellige Claudia, Eufrasia, Matrona, Juliana, Eufemia, Theodosia, Derfuta og hennes søster

Den hellige Alexandra og hennes ledsagere Claudia, Eufrasia, Matrona, Juliana, Eufemia og Theodosia var kristne kvinner fra Amisus (Amisium; gr: Amisos; Aμισος) i Pontos ved Svartehavet i Lilleasia (i dag Samsun i Tyrkia) som led martyrdøden sammen med den hellige Derfuta og hennes søster. Det skjedde i 310 i kristenforfølgelsene under keiser Konstantins medkeiser Galerius (305-11).

De ble arrestert under forfølgelsene, og under forhørene for prefekten i Amisus bekjente de sin kristne tro og fordømte ham for hans grusomhet og urettferdighet i behandlingen av de kristne. Resultatet var at soldatene kastet seg over dem og rev av dem klærne for å gjøre dem til spott for folkemengden. Deretter ble de slått til blods med kjepper, og etter at de hadde fått brystene skåret av, ble de hengt opp som slaktede dyr og fikk kjøttet revet av kroppen med skarpe kroker helt til tarmene rant ut. Til slutt ble de kastet i en hvitglødende ovn, uansett om de viste livstegn eller ikke. Deres minnedag i Martyrologium Romanum er 20. mars, mens de minnes i synaksariene i Konstantinopel den 18. mars. Noen kilder sier at de kom fra Amisus, men døde i Roma.

Theodotus av Ancita forteller om syv eldre jomfruer fra Ancyra med nesten samme navn (Tekusa, Alexandra, Claudia, Faina, Eufrasia, Matrona og Julitta) som led martyrdøden ved drukning under prefekten Theoctenus i forfølgelsene under keiser Diokletian (284-305). De minnes sammen med den hellige Theodosius av Ancyra den 18. mai.

Uansett disse uoverensstemmelsene i historien vitner disse hellige om den sterkeste tro og det frimodigste vitnesbyrd om medlemskapet i Kristi Kirke.

Kilder: Benedictines, Bunson, Schauber/Schindler, KIR, CSO, Patron Saints SQPN, Infocatho, Heiligenlexikon, santiebeati.it, zeno.org, oca.org - Kompilasjon og oversettelse: p. Per Einar Odden

Opprettet: 22. oktober 2000

av Webmaster publisert 18.07.2006, sist endret 27.04.2019 - 13:28