Den hellige Athanasia av Kanopus og tre døtre (d. 303)

Minnedag: 31. januar

De hellige Kyros og Johannes, Athanasia og døtrene Theoktista, Theodota og Theodosia, samt to helgener til
De hellige Theoktista, Theodota og Theodosia

Den hellige Athanasia levde på slutten av 200-tallet i Kanopus (lat: Canopus) ved Alexandria i Egypt. Byens gamle egyptiske navn var Pikuat, men grekerne kalte den Kanobos eller Kanopos (Κανωβος, Κανωπος) etter en kommandør i den greske flåten som var gravlagt der. Byen ligger i utkanten av dagens Alexandria, rundt 25 kilometer fra byens sentrum. Det moderne arabiske navnet er Aboukir. Byen hadde mange martyrer i forfølgelsene under keiser Diokletian (284-305).

Athanasia var en kristen kvinne som hadde tre døtre, de hellige Theoktista (Theoctista, Theoctie, Theopista) (15), Theodota (Theodotia, Theodora) (13) og Theodosia (Theodoxia, Eudoxia) (11). Alle fire ble arrestert i disse forfølgelsene og brakt til Alexandria, hvor de måtte gjennomgå store lidelser for sin tros skyld. De hellige Kyros og Johannes, som var leger og fremhevet seg ved ikke å ta honorarer, hørte om arrestasjonen. De tenkte at disse jentene var så unge at de kunne komme til å fornekte troen under tortur, så de bestemte seg for å dra og trøste dem og oppmuntre dem til å velge martyriet.

Men det endte med at de selv ble arrestert og grusomt torturert i nærvær av Athanasia og hennes døtre, og deretter ble de fire kvinnene også torturert. Deretter ble de halshogd, og det samme ble Kyros og Johannes kort etter. Dette skjedde den 31. januar 303. Vi kjenner historien fra den hellige Kyrillos av Alexandria. Noen legger deres død til 311. Deres minnedag i den ortodokse kirke er 31. januar.

Kilder: Attwater/John, CE, Heiligenlexikon, en.wikipedia.org, zeno.org, oca.org - Kompilasjon og oversettelse: p. Per Einar Odden

Opprettet: 6. august 2006

av Webmaster publisert 16.12.2007, sist endret 28.12.2015 - 12:06